نحوه محاسبه مالیات بر ارث چگونه است؟
نحوه محاسبه مالیات بر ارث چگونه است؟ برای 1 میلیارد ارث چقدر مالیات حساب می شود؟ نرم افزار محاسبه مالیات بر ارث چیست؟ محاسبه آنلاین مالیات بر ارث ملک مسکونی به چه صورت است؟ موارد ذکر شده سوالاتی هستند که در مورد مالیات بر ارث مطرح شوند. هر شخص در صورتی که دارای اموالی باشد باید بعد از فوتش بین وراث یا بازماندگانش تقسیم شوند. البته قبل از تقسیم ارث باید دیون و بدهی های وی از آن کسر شوند. مالیات بر ارث نیز یکی از دیونی است که با توجه به مال باید پرداخت شود.
به دلیل اینکه احکام و قواعد حاکم بر ارث از فقه گرفته شده اند، معمولا در بازه های زمانی مختلف دچار تغییر نمی شوند. بعد از فوت هر شخص در صورت داشتن ملک و املاک، باید ارث وی مطابق با قانون تقسیم بندی شود و در این راستا باید تکلیف مالیات بر ارث نیز تعیین شود. با ما همراه باشید تا در مورد نحوه محاسبه مالیات بر ارث مطالب بیشتری ذکر کنیم.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
مالیات بر ارث چیست؟
قبل از اینکه بدانیم نحوه محاسبه مالیات بر ارث به چه صورت است، باید با تعریف آن آشنا شویم. مالیات بر ارث را می توان به گونه ای سهم دولت از اموال متوفی دانست. با توجه به این موضوع، وراث باید لیستی از اموال متوفی را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
مرجع رسیدگی به این موضوع نیز شورای حل اختلاف محل سکونت متوفی است. در مرحله بعد باید از طریق گواهی انحصار وراثت، میزان سهم الارث هر یک از بازماندگان مشخص شود؛ البته قبل از این کار باید بدهی های وی و مالیات بر ارث پرداخت شوند. بنابراین گواهی حصر ورثه بعد از کسر دیون که شامل مالیات نیز می شود، بر اساس تعداد و اسامی وراث ارائه می شود.
آشنایی با نحوه محاسبه مالیات بر ارث با انواع مختلف
همانطور که می دانید ممکن است شخص متوفی دارای اموال مختلفی مانند زمین، مغازه، ملک، خودرو، سهام و … باشد. به همین دلیل با توجه به نوع مال، مالیات بر ارث دارای انواع مختلفی است. به منظور آشنایی با نحوه محاسبه مالیات بر ارث در این مطلب با ما همراه باشید. برای ذکر نحوه محاسبه مالیات بر ارث می توانیم موارد زیر را بیان کنیم:
- در این حالت باید به منظور ارزیابی ملک عرصه و اعیان، ارزش معاملاتی آن مد نظر قرار گیرد. در صورت عدم تعیین ارزش معاملاتی برای ملک، باید به ارزش معاملاتی ملکی در نزدیکی آن رجوع شود.
- از نظر مالی اثاث البیت جزء ماترک شخص فوت شده حساب نمی شوند.
در ادامه به انواع مالیات بر ارث به صورت کاملتری اشاره خواهیم کرد که جهت آشنایی با این مبحث از مالیات می تواند راه گشا باشند. به منظور نحوه محاسبه مالیات بر ارث باید اطلاعات دقیقی در مورد آن داشته باشیم. به همین جهت در ادامه با انواع آن آشنا خواهیم شد.
مالیات بر ارث زمین ( با نحوه محاسبه مالیات بر ارث)
یک نوع مالیات که بر ارزش زمین های کشاورزی یا بایر اعمال می شود، مالیات بر ارث زمین نام دارد. نرخ مالیات برای این مورد با ملک، خودرو و … متفاوت است. به عنوان مثال نرخ مالیات بر ارث زمین برای طبقات مختلف متفاوت است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
- 5% ارزش معاملاتی برای ورثه طبقه اول
- 15% ارزش معاملاتی برای ورثه طبقه دوم
- 30% ارزش معاملاتی برای ورثه طبقه سوم
مالیات بر ارث ملک
به منظور آشنایی با نحوه محاسبه مالیات بر ارث باید مفهوم مالیات بر ارث ملک را نیز بدانیم. در این حالت ملک باید توسط سازمان امور مالیاتی، ارزش گذاری شود و سپس با توجه به دسته بندی وراث، این مالیات اعلام می شود.
در صورتی که در دسته اول وراث باشید، میزان مالیات 7.5 درصد ارزش ملک است. به همین منوال در دسته بندی های بعدی از 2 تا 4 برابر میزان مالیات دسته اول، مبنای محاسبه قرار می گیرد و باید پرداخت شود. تعیین نحوه محاسبه مالیات بر ارث می تواند به تاریخ فوت متوفی نیز بستگی داشته باشد. در راستای اطلاع از میزان مالیات بر ارث می توان با یادگیری و آموزش حسابداری، آن را به صورت دقیق محاسبه کرد.
مالیات بر ارث مغازه
مالیات بر ارث مغازه بر اساس ارزش آن اعمال می شود. در این نوع نیز برای ورثه ها بر اساس طبقه آنها، مالیات متفاوتی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال حدود 3 در صد از ارزش مغازه برای ورثه های طبقه اول در نظر گرفته شده است. همچنین برای ورثه های طبقه دوم و سوم به ترتیب 6 و 12 درصد ارزش مغازه، مالیات بر ارث در نظر گرفته شده است.
مالیات بر ارث خودرو
در صورتی که متوفی دارای خودرو باشد باید برای کسر مالیات بر ارث، ارزش گذاری شود. در این حالت 2 درصد از ارزش خودرو باید برای دسته اول وراث از ارث کم شود و به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. سایر وراث در طبقه بندی مورد نظر باید 2 الی 4 برابر دسته اول مالیات بر ارث خودرو پرداخت کنند.
مالیات بر ارث سهام
به منظور آگاهی از نحوه محاسبه مالیات بر ارث باید با انواع آن به خوبی آشنایی داشته باشیم. مالیات بر ارث سهام نیز یکی دیگر از انواع آن است که دارای قوانین مشخصی است. باید بدانید که مالیات بر سهام متوفی نیز تعلق می گیرد. با توجه به نوع سهام، مقدار این مالیات می تواند متفاوت باشد. همچنین بورسی بودن یا نبودن سهام نیز در تعیین این نوع مالیات تاثیرگذار است. بر همین اساس باید برای کسر مالیات بر ارث بورس به صورت زیر عمل شود:
- میزان مالیات برای شرکت های بورسی: برای دسته اول ورثه شامل 0.75 درصد است و برای دسته های دیگر 2 الی 4 برابر دسته اول.
- میزان مالیات بر ارث شرکت های غیر بورسی: برای دسته اول 6 درصد و برای دسته های دیگر 2 الی 4 برابر دسته اول
اموال مشمول مالیات کدامند؟
ماترک متوفی شامل اموال وی در ایران و خارج از کشور به صورت منقول و غیر منقول، کارت و حساب های بانکی، مطالبات با امکان وصول و … می شود؛ بنابراین کلیه این اموال مشمول مالیات بر ارث هستند. این اموال باید بعد از حساب کردن هزینه کفن و دفن و … بین وراث با کسر مالیات تقسیم بندی شوند. باید بدانید برخی از اموال متوفی ممکن است مشمول مالیات نباشند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- مبالغی که مربوط به بازنشستگی، پس انداز خدمت، مطالبات، بازخرید، مرخصی، بیمه عمر، خسارت، فوت و دیه هستند.
- 80 درصد از سپرده ها و اوراق در بانک های ایرانی و شعب آن در خارج از کشور
- 50 درصد از ارزش سهام شرکت های بورسی
- 40 درصد ارزش سهام در سایر شرکت ها
- 40 درصد ارزش دارایی متوفی در واحد های مختلف مانند صنعتی، کشاورزی و معدن.
- اثاث ضروری منزل وی
- مطالبات مربوط به خسارت اخراج
- اموال وقفی یا نذر شده به سازمان ها و ارگان های مختلف
ما در مقاله «بخشودگی مالیاتی چیست و چه شرایطی دارد؟» به مواردی که می توانند منجر به بخشودگی مالیاتی شوند نیز اشاره کرده ایم. نحوه محاسبه مالیات بر ارث بستگی به نوع ملک نیز دارد.
کلام آخر
در این مطلب با نحوه محاسبه مالیات بر ارث آشنا شدیم. آشنایی با انواع آن و روش محاسبه مالیات بر ارث می تواند درک بهتری از این موضوع ایجاد کند. افرادی که در رشته حسابداری مشغول به فعالیت هستند باید با این نوع مالیات نیز آشنا باشند و بدانند از چه نرم افزاری برای انجام محاسبات آن باید استفاده شود. برخی از اموال متوفی ممکن است مشمول مالیات نشوند و به همین دلیل ما در این مقاله به آنها اشاره کردیم.
دیدگاهتان را بنویسید