مالیات محصولات کشاورزی چگونه است؟
مالیات محصولات کشاورزی یا مالیات بر درآمد کشاورزی یکی از انواع مالیات است که از کشاورزان دریافت می شود. در این رابطه اغلب مواردی مانند مالیات کارتخوان کشاورزی، مشاغل کشاورزی معاف از مالیات، معافیت مالیاتی شرکت های کشاورزی، مالیات ادوات کشاورزی و لغو معافیت مالیاتی کشاورزی مطرح می شوند. به همین علت ما قصد داریم در این مطلب به این موضوع بپردازیم.
کشاورزان نیز مانند سایر کسانی که دارای کسب و کار هستند و یا درآمد کسب می کنند، باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. دولت مالیات را از اقشاری دریافت می کند که دارای درآمد هستند. فعالیت های کشاورزی نیز مانند هر نوع فعالیت اقتصادی مشمول پرداخت مالیات می باشد. میزان مالیات بر اساس میزان فعالیت های کشاورزی متفاوت است. پرورش محصولات مختلف می تواند موجب درآمد های متفاوتی نیز شود.
به طور کلی بخش کشاورزی دارای بخش های مختلفی مانند شیلات، دامپروری، زراعت و جنگل داری است. تمامی این بخش ها مشمول پرداخت مالیات کشاورزی هستند. به همین دلیل فرقی ندارد که چه محصولی در این حوزه ارائه شود، در هر صورت باید مالیات آن پرداخت شود. به منظور محاسبه مالیات در شرکت های بزرگ از انواع نرم افزار حسابداری مانند نرم افزار سیپدار استفاده می شود.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
محاسبه مالیات محصولات کشاورزی
همانطور که ذکر شد از مالیات محصولات کشاورزی با نام مالیات بر درآمد کشاورزی نیز یاد می شود. بدین منظور باید درآمد کشاورز ملاک محاسبه مالیات قرار بگیرد. پراکندگی کشاورزان و داشتن دفاتر حسابداری متنوع موجب شده است که محاسبه این نوع مالیات با دشواری هایی برای دولت همراه باشد.
با افزایش تعداد کشاورزان و محصولات کشاورزی، بدیهی است که میزان هزینه دریافتی از آن ها به عنوان مالیات بیشتر می شود. با این وجود نیز تعداد افرادی که معاف از مالیات هستند نیز در این صورت افزایش پیدا می کند.
مالیات مربوط به بخش کشاورزی حوزه زراعت
محصولات کشاورزی در حوزه زراعت با سایر محصولات متفاوت هستند. این محصولات در زمین زراعی و فضاهای سرپوشیده و روباز کاشت و برداشت می شوند. تمامی این محصولات در لیست مالیات بر درآمد کشاورزی باید قرار بگیرند. به طور کلی فعالیت های کشاورزی در حوزه زراعت به دو بخش تقسیم می شوند:
- محصولات کشاورزی زراعی به صورت سالانه
- محصولات کشاورزی باغی به صورت دائمی
انواع محصولات مانند سبزی، پنبه، توتون، حبوبات، غلات، نباتات و علوفه در دسته بندی محصولات زراعی هستند. افرادی نیز که در این زمینه فعالیت دارند، باید مالیات محصولات کشاورزی را پرداخت کنند. در ادامه به قوانین مالیات بر درآمد کشاوزی در حوزه زراعت می پردازیم.
قوانین مالیات بر درآمد کشاورزی زراعت
در سال های اخیر با تغییر قوانین، میزان مالیات پرداختی در بخش زراعت کاهش پیدا کرده است. برخی از کشاورزان که در حوزه زراعت فعال هستند نیز از پرداخت مالیات معاف شده اند. معافیت مالیاتی کشاورزی از این طریق به نفع کشاورز می باشد و وی تشویق به فعالیت بیشتر در حوزه زراعت می شود. برخی از مواردی که به موجب آن کشاورزان معاف از پرداخت مالیات شده اند شامل موارد زیر می باشند:
- کشاورزان با درآمد کم و فقیر
- زمین هایی که محصولات ناچیزی دارند و کوچک هستند.
به دلیل زیاد بودن کشاورزانی که در حوزه زراعت فعال هستند، عملا دریافت مالیات از آن ها بسیار هزینه در پی دارد. همچنین امکان جداسازی محصولات کشاورزی صرف شده از فروخته شده چندان ساده نیست. به همین دلیل دولت دریافت مالیات محصولات کشاورزی را در این بخش را کمتر پیگیری می کند.
مالیات بر محصولات کشاورزی بخش دام و طیور
محصولات کشاورزی تنها مربوط به بخش زراعت نیستند و شامل محصولات تولیدشده در بخش دام و طیور نیز می باشند. پرورش دام های سبک و سنگین، انواع طیور و پرونده ها، زنبور عسل، پرورش کرم ابریشم و … از این دست محصولات می باشند. در صورتی که نگهداری از دام و طیور برای پرورش دهنده صرفه اقتصادی داشته باشد، امکان اخذ مالیات محصولات کشاورزی از این بخش وجود دارد. گاهی فعالیت در این بخش در حد تفریح و سرگرمی است! در این حالت نیز مالیاتی دریافت نمی شود.
در خصوص دریافت مالیات محصولات کشاورزی در بخش دام و طیور شرایط خاصی وجود دارد. مالیات بر درآمد کشاورزی در این خصوص به دو نوع بخش دامداری سنتی و صنعتی تقسیم می شود. در صورتی که این کار به صورت سنتی و در مناطق محروم و روستا باشد، از پرداخت مالیات معاف است؛ اما اگر فعالیت در بخش صنعتی باشد، صاحبان این کسب و کار باید مالیات پرداخت کنند.
بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که نباید از بخش های صنعتی در هر حیطه ای مالیات اخذ شود. با توجه به این نگرش، این کار می تواند در کاهش انگیزه ادامه فعالیت تاثیرگذار باشد.
مالیات بر درآمد کشاورزی پرورش شیلات
در بخش شیلات که جزئی است فعالیت های کشاورزی محسوب می شود، نیز امکان اخذ مالیات محصولات کشاورزی وجود دارد. پرورش ماهیان، میگو، صدف و … از فعالیت های این حوزه می باشند. اگر بخواهیم به طور دقیق فعالیت های این گروه را بررسی کنیم باید به موارد زیر اشاره شود:
- پرورش یا صید انواع ماهی، آبزی در دریا و اقیانوس
- صید ماهی و سایر آبزیان
- فعالیتی مانند جمع آوری آبزی های مانند جلبک، اسفنج و …
- فعالیت در حوزه جمع آوری صدف دریایی
در این بخش ارزش افزوده پایین است و به همین دلیل مالیات محصولات کشاورزی دریافت نمی شود. دولت سعی دارد طرح های حمایتی خود را اجرا کند. به همین دلیل بسیاری از افراد سالانه در زمینه پرورش ماهی و آبزیان فعالیت خود را آغاز می کنند. کاهش مالیات به دلیل افت سرمایه این افراد است و به منظور تشویق آن ها برای ادامه فعالیت، مالیاتی از آن ها دریافت نمی شود یا مقدار آن بسیار کم است.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص مالیات محصولات کشاورزی صحبت کردیم. مانند هر فعالیت و کسب و کاری، مالیات محصولات کشاورزی نیز باید دریافت شود. این مالیات ها همگی به منظور تامین هزینه های مالی کشور در بخش های مختلف دریافت می شوند. از این رو هر بخشی باید با توجه به میزان درآمد، مالیات پرداخت کند. بخش های مختلف کشاورزی مانند زراعت، دام و طیور و شیلات با توجه به میزان درآمد مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. ممکن است به دلایل مختلف بسیاری از این حوزه ها از پرداخت مالیات به صورت سالانه معاف باشند.
دیدگاهتان را بنویسید