نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان چگونه است؟
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان موضوع بسیار مهمی در حوزه مالیات است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد. در این خصوص اغلب مواردی مانند مالیات پزشکان در سال جدید، جدول مالیات پزشکان، مالیات پزشکان شاغل در درمانگاه، سامانه مالیات پزشکان و مالیات درمانگاههای خصوصی مطرح می گردند. اینکه مالیات پزشکان چند درصد است، نیز سوال پرتکرار در این زمینه می باشد.
10 درصد از حق الزحمه پزشکان باید از طریق مالیات کسر شود. همانطور که می دانید مالیات یکی از منابع تامین مالی دولت ها است. از وجوه دریافت شده از طریق مالیات برای ارائه خدمات، عمران و آبادانی و … استفاده می شود.
پزشکان نیز به عنوان کسانی که دارای درآمد هستند، مانند سایر اقشار جامعه باید مالیات پرداخت کنند. مالیات علی الحساب پزشکان باید از حق الزحمه آن ها در پایان هر ماه کسر شود. سامانه پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان بدین منظور راه اندازی شده است تا مالیات از طریق آن به حساب سازمان امور مالیاتی واریز گردد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان ممکن است یکی از موضوعات چالش برانگیز برای حسابداران باشد. باید گفت که استفاده از نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار می توان در این راستا بهتر عمل کرد.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
مالیات پزشکان چند درصد است؟
همانطور که در مقدمه نیز ذکر شد، مالیات بر درآمد پزشکان حدود 10 در صد از حق الزحمه آنها را تشکیل می دهد. این ده درصد باید با انجام محاسبات تعیین شود و از درآمد این قشر کسر شود. پزشکان نیز مانند سایر مشاغل درآمد هایی را کسب می کنند. در نتیجه باید برای میزان درآمد خود مالیات پرداخت کنند. باید گفت بسیاری از پزشکان اقدام به فرار مالیاتی می کنند و به همین دلیل روی دریافت مالیات از این قشر تاکید بیشتری وجود دارد.
سازمان امور مالیاتی به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی زیرساخت هایی را در این خصوص فراهم کرده است. ممکن است برخی از افراد مشمول معافیت مالیاتی پزشکان شوند. بنابراین هر پزشک موظف است با مراجعه به سامانه مالیات تکلیفی پزشکان، میزان درآمد خود را ثبت کند. نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان بسیار اهمیت دارد و به همین علت در ادامه ما در این خصوص مطالبی را ذکر خواهیم کرد.
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان به چه صورت است؟
بر اساس قانون مالیات های مستقیم بین پزشکان عمومی، متخصص، فوق تخصص و … از نظر پرداخت مالیات تفاوتی وجود ندارد. تنها در خصوص پزشکان مستقل و پزشکان استخدام شده در بیمارستان و درمانگاه تکالیف مالیاتی متفاوتی وجود دارد. همین تفاوت موجب می شود که نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان نیز متفاوت باشد. به همین دلیل ما باید نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان در هر گروه را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
مالیات پزشکان مستقل
بر اساس ماده 95 قانون مالیات های مستقیم پزشکان باید در سه گروه اول، دوم و سوم از نظر مالیاتی بررسی شوند؛ چراکه هر کدام از این گروه ها تکالیف مالیاتی متفاوتی بر عهده دارند. به همین دلیل باید این سه گروه به دقت مورد بررسی قرار بگیرند و بر اساس فعالیت، خدمات و … از آنها مالیات کسر شود. در راستای نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان باید این سه گروه بررسی شوند.
گروه اول: این گروه دارای مبلغ فروش بالا هستند و باید تکالیف مالیاتی را به صورت کامل انجام دهند. ارسال اظهار نامه مالیاتی، صورتحساب، ارائه دفاتر قانونی و … از جمله وظایف این گروه است.
گروه دوم: بر طبق میزان فروش که مسلما از گروه اول کمتر می باشد، باید اظهار نامه مالیاتی ارائه شود. ماهانه نیز گزارشی باید از درآمدها ثبت شود و این افراد باید هزینه های خود را به صورت گزارش های سالانه تهیه و به سازمان امور مالیاتی بدهند.
گروه سوم: افرادی که جزو این گروه دسته بندی می شوند، در گروه اول و دوم جایی ندارند. از وظایف آنها می توان به ارسال اظهار نامه و گزارشات سالانه اشاره کرد. بعد از تشکیل پرونده مالیاتی تمامی صاحبان مشاغل مانند پزشکان در گروه سوم دسته بندی می بشود. تا 2 سال می توانند تنها تکالیف این گروه را انجام دهند.
مالیات پزشکان شاغل در مراکز درمانی
به منظور آگاهی از نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان باید در خصوص مالیات افراد استخدام شده در مراکز درمانی نیز صحبت کنیم. در این خصوص باید گفت که این پزشکان در مراکز درمانی شاغل هستند و در واقع تحت استخدام آن مرکز در حال ارائه خدمات می باشند. ممکن است مرکز درمانی مورد نظر بیمارستان یا درمانگاه باشد.
برای این دسته از پزشکان وظایف مالیاتی خاصی در نظر گرفته نشده است. در نتیجه به دلیل اینکه بیمه آنها از طریق سازمان تامین اجتماعی پرداخت می شود بر اساس میزان درآمد آنها در فیش حقوقی، مالیات محاسبه می شود. این کار بر اساس ماده 84 قانون مالیات های مستقیم می باشد.
مالیات پزشکان دارای قرارداد با مراکز درمانی
برخی از پزشکان در مراکز درمانی استخدام نمی شوند و تنها با این مراکز قرارداد دارند. باید گفت که نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان در این صورت نیز متفاوت می باشد. ممکن است قرارداد پزشکان در این حالت به صورت مشارکتی یا غیر مشارکتی باشد.
قرارداد مشارکتی پزشکان
به منظور اطلاع از نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان باید به این موضوع اشاره کنیم که برخی از این افراد با مراکز درمانی قرارداد مشارکتی دارند. به این معنی که پزشک با توجه به تخصصی که دارد و درمانگاه با توجه به تجهیزاتی که ارائه می دهد، باهم قرارداد می بندند.
قرارداد غیر مشارکتی
برخی از قراردادهای پزشکان و مراکز درمانی به صورت غیر مشارکتی می باشد. در این راستا پزشک تنها جهت ارائه خدمات مانند جراحی با بیمارستا قرارداد می بندد. بابت این نوع قرارداد پزشک از بیمارستان حق الزحمه دریافت می کند.
به منظور اطلاع از نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان باید با این نوع قرارداد نیز آشنا باشیم. در این حالت تمامی مبلغ قرارداد به عنوان درآمد پزشک لحاظ می شود! به همین دلیل علاوه بر پزشک باید بیمارستان نیز این مبلغ را به عنوان درآمد فصلی خود در سامانه معاملات فصلی درج کنند. در غیر این صورت امکان جریمه مالیاتی وجود دارد.
کلام آخر
در این مقاله به نحوه محاسبه مالیات بر درآمد پزشکان اشاره شد. در این راستا به این موضوع پی بردیم که در حدود 10 درصد از درآمد پزشکان به عنوان مالیات باید پرداخت شود. با توجه به نوع قرارداد پزشک، نحوه محاسبه مالیات متفاوت است. برخی از پزشکان به صورت مستقل فعالیت می کنند و برخی دیگر با بیمارستان ها و مراکز درمانی قرارداد دارند و یا در استخدام این ارگان ها هستند.
دیدگاهتان را بنویسید