مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ نحوه محاسبه
مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ در دستهبندی مختلف مالیاتها، مالیات تکلیفی اجاره یکی از اصطلاحاتی است که به تأسیساتی مرتبط میشود که در حوزه اجاره و اجارهنامهها اجرا میشود. این مالیات با اسم “مالیات تکلیفی اجاره” یا “مالیات و اجارههای تکلیفی” شناخته میشود و در بسیاری از کشورها به منظور تأمین منابع مالی دولت و تنظیم بازار اجاره مورد استفاده قرار میگیرد. از همین رو تصمیم داریم در این مقاله در رابطه با مالیات تکلیفی اجاره چیست و نحوه محاسبه آن صحبت کنیم تا با صفر تا صد مسائل مربوط به آن آشنا شوید.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
معرفی مالیات تکلیفی اجاره
در دنیای پویای املاک و مستغلات، یکی از مسائل حیاتی که مالکان و مستأجران باید با آن آشنا باشند، مالیات تکلیفی اجاره است. اما ابتدا باید از این پرسش آغاز کنیم: مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ مالیات تکلیفی اجاره یک مفهوم حقوقی و مالی است که به مالکان و مستأجران ملکها و تأسیسات اجارهای اعمال میشود. این نوع مالیات اغلب براساس درآمد حاصل از اجاره تعیین میشود و میتواند توسط دولتها به منظور تأمین منابع مالی و تعادل بازار اجاره مورد استفاده قرار گیرد.
مالیات تکلیفی اجاره بر اساس ماده 53 قانون مالیات های مستقیم جمهوری اسلامی ایران تعیین شده است. این ماده مقرر می دارد که موسسات، شرکت های دولتی، وزارتخانه ها و سایر نهادهایی که تمام یا بخشی از بودجه آنها توسط دولت تأمین می شود و همچنین سایر اشخاص حقوقی، مکلف هستند تا مبلغ مالیات را از مال الاجاره هایی که پرداخت می کنند کسر کرده و به حساب اداره امور مالیاتی واریز کنند. مالیات تکلیفی اجاره به صورت ماهانه محاسبه و پرداخت می شود. اشخاص حقوقی باید حداکثر تا پایان ماه بعد از پرداخت اجاره، مالیات تکلیفی را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند.
مالیات تکلیفی اجاره، 25 درصد از کل مال الاجاره است. این مبلغ به دلیل استهلاک ها، هزینه ها و تعهدات مالک کسر می شود. بنابراین مبلغ قابل پرداخت به عنوان اجاره 75 درصد از ارزش ملک است. اشخاص حقوقی که مالیات تکلیفی اجاره را پرداخت نمی کنند، مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره، ده درصد (10%) مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیم درصد (2/5%) مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت خواهد بود. در صورتی که مالیات توسط دریافت کننده وجوه پرداخت شود، در این صورت جریمه دو و نیم درصد (2/5%) موضوع این ماده تا تاریخ پرداخت مالیات توسط مودی مزبور از مکلفین به کسر و ایصال مالیات، مطالبه و وصول خواهد شد.
مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ نحوه محاسبه
همان طور که در پاسخ به سوال مالیات تکلیفی اجاره چیست گفتیم، محاسبه این مالیات به قوانین و مقررات هر کشور بستگی دارد. در اغلب موارد، این مالیات بر اساس درآمد حاصل از اجاره محاسبه میشوند؛ ابتدا درآمد ناخالص حاصل از اجاره محاسبه میشود، سپس مقادیری نظیر هزینههای مرتبط با نگهداری و تعمیرات و هزینههای دیگر از درآمد کم میشود. در نهایت مالیات تکلیفی اجاره بر اساس مبلغ باقیمانده محاسبه و اعمال خواهد شد. مالیات تکلیفی اجاره نوعی مالیات است که توسط اشخاص حقوقی از اجاره ملک کسر و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود. این مالیات بر درآمد موجر از اجاره املاک تعلق می گیرد و اشخاص حقوقی مکلف به کسر آن هستند.
مالیات تکلیفی اجاره بر اساس ماده 53 قانون مالیات های مستقیم جمهوری اسلامی ایران تعیین شده است. این ماده مقرر می دارد که موسسات، شرکت های دولتی، وزارتخانه ها و سایر نهادهایی که تمام یا بخشی از بودجه آنها توسط دولت تأمین می شود و همچنین سایر اشخاص حقوقی، مکلف هستند تا مبلغ مالیات را از مال الاجاره هایی که پرداخت می کنند، کسر کرده و به حساب اداره امور مالیاتی واریز کنند. مالیات تکلیفی اجاره به صورت ماهانه محاسبه و پرداخت می شود. اشخاص حقوقی باید حداکثر تا پایان ماه بعد از پرداخت اجاره، مالیات تکلیفی را به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کنند.
مالیات تکلیفی اجاره، 25 درصد از کل مال الاجاره است. این مبلغ به دلیل استهلاک ها، هزینه ها و تعهدات مالک کسر می شود. بنابراین مبلغ قابل پرداخت به عنوان اجاره 75 درصد از ارزش ملک است. اشخاص حقوقی که مالیات تکلیفی اجاره را پرداخت نمی کنند، مشمول جریمه خواهند شد. جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره، ده درصد (10%) مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیم درصد (2/5%) مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت خواهد بود. در صورتی که مالیات توسط دریافت کننده وجوه پرداخت شود، در این صورت جریمه دو و نیم درصد (2/5%) موضوع این ماده تا تاریخ پرداخت مالیات توسط مودی مزبور از مکلفین به کسر و ایصال مالیات مطالبه و وصول خواهد شد.
نمونه محاسبه مالیات تکلیفی اجاره
مالیات تکلیفی اجاره به صورت زیر محاسبه می شود:
- مالیات تکلیفی اجاره = (75% * مال الاجاره) * نرخ مالیات
- در صورتی که موجر شخص حقوقی باشد، نرخ مالیات 25 درصد است.
- در صورتی که موجر شخص حقیقی باشد، نرخ مالیات بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم محاسبه می شود.
- ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، نرخ های مالیات بر درآمد را به صورت پلکانی تعیین کرده است.
- نرخ مالیات بر درآمد برای درآمد تا مبلغ 500 میلیون ریال، 15 درصد می باشد.
- نرخ مالیات بر درآمد برای درآمد بین 500 میلیون ریال تا 1 میلیارد ریال، 20 درصد است.
- نرخ مالیات بر درآمد برای درآمد بیشتر از 1 میلیارد ریال، 25 درصد است.
مثال:
فرض کنید یک شخص حقوقی یک ملک را به مبلغ 10 میلیون تومان در ماه اجاره می دهد.
در این صورت، مالیات تکلیفی اجاره به صورت زیر محاسبه می شود:
مالیات تکلیفی اجاره = (75% * 10 میلیون تومان) * 25% = 1875000 تومان
بنابراین شخص حقوقی باید ماهانه 1875000 تومان مالیات تکلیفی اجاره به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند.
سایت مالیات تکلیفی اجاره
برخی کشورها و جوامع، برای اطلاعرسانی به مالکان و مستأجران درباره مالیات تکلیفی اجاره، سایتهایی را راهاندازی کردهاند که اطلاعات جامعی درباره این مالیات ارائه میکنند. این سایتها شامل راهنماها، اطلاعات مهم و ابزارهای محاسبه مالیاتی مرتبط با اجاره میشوند.
بسیاری از افراد نمیدانند که برای پرداخت مالیات تکلیفی اجاره باید به کدام سایت مراجعه کنند. سازمان امور مالیاتی ایران یک سایت به نام سامانه پرداخت الکترونیک مالیات دارد که میتوانید از آن برای پرداخت مالیات تکلیفی اجاره استفاده کنید. برای پرداخت مالیات تکلیفی اجاره باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی ایران شوید و روی گزینه سامانه پرداخت الکترونیک مالیات کلیک کنید. سپس باید کد ملی یا شناسه قبض خود را وارد کنید و مالیات را بپردازید.
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی اجاره برای افراد و سازمانهایی اعمال میشود که به این وظیفه مالیاتی عمل نکرده و مبلغ مالیاتی مربوطه را پرداخت نکردهاند. اهمیت داشته باشد که آیا متقاضیان مبلغ را دریافت کردهاند یا خیر، جریمه همچنان به آنها تحمیل میشود.
جریمه عدم پرداخت این مالیات، در بخشنامه به سازمان امور مالیاتی تعبیه شده است. در صورتی که اجاره دهنده مالیات تکلیفی را پرداخت نکند که مشمول ماده ۵۳، تبصره ۹ قانون مالیاتهای مستقیم است، علاوه بر مسئولیت تضامنی اجاره گیرنده در پرداخت مالیات، مستجلب جرایم مندرج در ماده ۱۹۹ قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
طبق این ماده، هر فرد حقیقی یا حقوقی که طبق قوانین مالیاتی موظف به کسر و سپردن مالیات مودیان دیگر است، در صورت تخلف از انجام این وظیفه، علاوه بر مسئولیت تضامنی اجاره گیرنده در پرداخت مالیات، مشمول جریمه ای معادل ۱۰ درصد از مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و همچنین ۲,۵ درصد مالیات به ازای هر ماه تاخیر از سررسید سپرده خواهد شد. لذا لازم است که تمام شرکتها و سازمانهایی که اجاره گیرنده هستند، به پرداخت مالیات تکلیفی اجاره خود اقدام کنند.
همچنین قابل ذکر است که در صورتی که سازمان امور مالیاتی در مورد مالکی خطاکار شکایت کند، مالک ممکن است به مجازاتهایی از جمله حبس به مدت بیش از ۶ ماه تا ۲ سال، جرایم مالی و محرومیتهای اجتماعی مورد نظر قرار گیرد.
موعد پرداخت مالیات تکلیفی اجاره
موعد پرداخت مالیات تکلیفی اجاره نیز معمولاً توسط قوانین و مقررات هر کشور تعیین میشود. مهم است که مالکان و مستأجران به موعد پرداخت مالیات تکلیفی اجاره توجه ویژهای داشته باشند تا جریمهها و تأدیباتی از آن جلوگیری شود.
موعد پرداخت مالیات تکلیفی اجاره، حداکثر تا پایان ماه بعد از اجاره است. به عنوان مثال، اگر در ماه آبان اجاره را پرداخت کردهاید، باید تا پایان ماه آذر مالیات را پرداخت کنید.
نتیجهگیری
در نتیجه، طبق مقاله ای که برای مالیات تکلیفی اجاره چیست دادیم در کل می توان گفت مالیات تکلیفی اجاره نه تنها برای تأمین منابع مالی دولتها ضروری است، بلکه رعایت موعد پرداخت آن نیز برای حفظ نظم در بازار اجاره و جلوگیری از جریمهها و تأدیبات مالی، بسیار اهمیت دارد. این اقدام به کمک بهبود وضعیت مالی افراد و کشورها خواهد شد و نشان از پایبندی به قوانین و مقررات مالیاتی خواهد بود. اگر سوالی در مالیات تکلیفی اجاره چیست و نرم افزار سپیدار دارید، میتوانید از کارشناسان آگاه حساب بپرسید. آنها پاسخهای دقیق و مفیدی به شما خواهند داد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
نکات حقوقی در گزارشگیری مالی؛ چگونه وکلا می توانند به حسابداران کمک کنند؟
حسابداران رسمی چه کسانی هستند؟ چطور می توان حسابدار رسمی شد؟
حقوق معوقه؛ از شکایت تا دریافت کامل مطالبات
حسابرسی مالیاتی چیست؟
مهارت های مورد نیاز حسابدار چیست؟
مالیات شرکت های ایرانی خارج از کشور چگونه است؟
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید
یه سوال و مشکل
من به عنوان راننده استیجاری سواری پژو در شرکت دولتی به عنوان پیمانکار دسته قرارداد دارم تا سال 95پیمانکار از کل واریزی هایمان مالیات کسر میکرد ولی بعدش که مالیات تکلیفی حذف شد دیگر کسر نشد و الان متوجه شدیم که پیمانکار لیست واریزی های ما را به اداره مالیات فرستاده و عنوان شغلی راهم راننده استیجاری زده و اداره دارایی برای ما مالیات بر مشاغل حساب کرده روی کل واریزی های پیمانکارالان تکلیف چست درضمن بیمه تامین اجتماعی گروه 8رد شده و ریافتی ما طبق ساعت و کیلومتر بوده و کلیه هزینه های ماشین نیز به عهده خودمان بوده لطفا راهنمایی کنید ممنون از لطف شما