حسابرسی مالیاتی چیست؟
حسابرسی مالیاتی چیست یکی از سوالات پرتکرار در حوزه حسابداری می باشد که ما در این مقاله در این خصوص صحبت خواهیم کرد. در این رابطه امکان دارد مواردی مانند نمونه گزارش حسابرسی مالیاتی، فرق حسابداری مالیاتی با حسابرسی مالیاتی، حسابرس مالیاتی کیست، قانون حسابرسی مالیاتی و آموزش حسابرسی مالیاتی مطرح شوند.
در ماده 272 قانون مالیات های مستقیم در خصوص حسابرسی مالیاتی صحبت شده است. شرکت ها این وظیفه را به عهده دارند که گزارشاتی را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند. مالیات یکی از رکن های اصلی هر دولت است که به واسطه دریافت آن زیرساخت ها و عملیات های عمرانی انجام می شوند.
می توان گفت که تامین مالی دولت در گرو اخذ مالیات از شرکت ها است و از این طریق امکان کنترل نقدینگی نیز وجود دارد. در این راستا هزینه خدمات عمومی توسط دولت از طریق اخذ مالیات تامین می شود. گاهی از طریق مالیات دولت قصد دارد که مردم را به سوی استفاده از کالای خاصی سوق دهد که این مورد با کم و زیاد کردن میزان مالیات امکان پذیر است.
باید گفت که انواع نرم افزار حسابداری می توانند در تعیین میزان مالیات هر شرکت نقش تعیین کننده ای داشته باشند. به عنوان مثال نرم افزار سپیدار در این خصوص می تواند کاربرد بسیار خوبی داشته باشد. در حسابرسی مالیاتی نیز استفاده از نرم افزار مرسوم می باشد. به منظور آشنایی با اینکه حسابرسی مالیاتی چیست باید در ابتدا تعریف این اصطلاح را بیان کنیم.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حسابرسی مالیاتی چیست و چه کاربردی دارد؟
در راستای بحث اینکه حسابرسی مالیاتی چیست باید تعریف دقیقی از این اصطلاح ارائه شود. می توان گفت که حسابرسی مالیاتی فرآیندی است که بر اساس آن مدارک و اسناد مورد بررسی قرار می گیرند تا درستی آن ها ثابت شود.
در این خصوص باید نحوه رعایت مقررات مالیاتی نیز مد نظر حسابرس قرار بگیرد. مالیات بر درآمد شرکت ها و شیوه پرداخت آن در این نوع حسابرسی تعیین می شود. حسابرس باید بهترین روش قانونی برای پرداخت مالیات را در اختیار شرکت بگذارد. در قوانین مالیاتی باید حسابرسی در بازه های زمانی مشخص بر اساس شاخه حسابرسی انجام شود.
برخی از افراد تصور می کنند که حسابرسی تفاوتی با حسابداری ندارد. در این خصوص باید گفت که حسابدار شخصی است که در شرکت باید علاوه بر تسلط به امور حسابداری، از حسابرسی نیز مطلع باشد. این دو باید بتواند در راستای بررسی صحت پرونده های مالی با یکدیگر همکاری کنند و نتیجه این همکاری حسابرسی مالیاتی را فراهم می کند.
به منظور انجام امور حسابرسی باید دقت کافی در محاسبات انجام شود؛ چراکه هر گونه اشتباه در فرآیند حسابرسی مالیاتی می تواند موجب جریمه های سنگین برای هر شرکت شود. داشتن دانش کافی در این زمینه می تواند موجب می شود که حسابرس با دقت بیشتری امور مربوط به حسابرسی را انجام دهد. حسابرسی مالیاتی چیست و تعریف آن می تواند به ما در درک بهتر این شاخه حسابرسی کمک کند.
شیوه انجام حسابرسی مالیاتی به چه صورت است؟
هر شرکت باید در انتهای سال مالی دفاتر و امور مالیاتی خود را بررسی کند. این کار توسط حسابرس انجام می شود و در این راستا باید وی تخصص کافی در این زمینه داشته باشد. ما در خصوص اینکه حسابرسی مالیاتی چیست مطالبی را ذکر کردیم، حال قصد داریم در خصوص شیوه انجام این فرآیند نیز مطالبی را بیان کنیم.
- بررسی دفاتر شرکت به صورت روزانه و کل، بررسی دارایی های شرکت و …
- مشخص کردن میزان حساب ها با توجه به میزان و حجم معاملات، مبادلات، تعداد نیروهای شرکت و زمان انجام فرآیند
- آغاز فرآیند حسابرسی بعد از تعیین تعداد نیرو و زمان مورد نیاز
- ثبت نتایج بررسی دفاتر روزانه، کل و دارایی در کاربرگ ویژه به همراه شرح آن
- استفاده از روش های شفاف سازی در صورت عدم اعتبار و مستند بودن مدارک
- اطلاع نتایج حسابرسی مالیاتی به مدیر شرکت
- انجام تجزیه و تحلیل گزارشات شاخه حسابرسی بعد از تعیین شیوه انجام این فرآیند ها
- تنظیم گزارشات مربوط به شاخه حسابرسی، ثبت ساعات و هزینه های مرتبط با رفت و آمد و …
حسابرسی مالیاتی چیست و شیوه های انجام آن می تواند در هر شرکت متفاوت باشد به همین دلیل در آموزش حسابداری به این موارد اشاره می شود.
دستورالعمل حسابرسی مالیاتی
در راستای اینکه حسابرسی مالیاتی چیست باید در خصوص دستور کار و دستور العمل های این فرآیند نیز مطالبی را ذکر کنیم. این دستورالعمل ها عبارتند از:
- امکان تعیین میزان درآمد مشمولین مالیات بر طبق قوانین مالیاتی کشور
- امکان استفاده از قوانین و مقررات به جای مقررات مالیاتی با موضوع مبهم
- قابلیت اضافه کردن بستانکاری های حساب تعدیلات سنواتی به درآمد مشمول مالیات
- امکان استفاده از فرایند حسابرسی مالی و حسابرسی مالیاتی به صورت همزمان
در حسابرسی مالیات چه اهدافی دنبال می شود؟
در انجام هر فرآیند مربوط به حسابداری و حسابرسی هدفی مد نظر قرار دارد. در خصوص حسابرسی مالیاتی نیز باید به اهداف آن توجه شود. شاید بتوان گفت که هدف اصلی حسابرسی مالیاتی، مشخص کردن مالیات بر درآمد شرکت ها می باشد. ما در این بخش قصد داریم اهداف این شاخه حسابرسی را به صورت کلی ذکر کنیم که عبارتند از:
- چک کردن دفاتر قانونی و سندهایی مالی که مربوط به بنگاه ها هستند.
- بررسی و چک کردن صحبت و درستی سندهای مالی
- نظارت روی شیوه رعایت قوانین و استاندارد ها
- امکان محاسبه گزارشات حسابرسی مالیاتی و تعیین زمان برای پرداخت مالیات
اطلاع از این اهداف می تواند به ما در درک دقیق اینکه حسابرسی مالیاتی چیست، کمک کند. در ادامه در خصوص مزایای این شاخه حسابرسی مطالبی را ذکر خواهیم کرد.
مزیت های حسابرسی مالیاتی چه هستند؟
مسلما هر کدام از شاخه های حسابرسی دارای مزایایی برای شرکت ها و سازمان ها هستند. ما در خصوص اینکه حسابرسی مالیاتی چیست مطالبی را ذکر کردیم. باید گفتن که پرداخت مالیات یک وظیفه قانونی برای شرکت ها است که باید انجام شود و در صورت عدم پرداخت آن جریمه های سنگین مشمول شرکت می شود. ما در ادامه به برخی از مزایا اشاره خواهی کرد:
- امکان گردآوری اطلاعات قابل اطمینان از شرایط مالی شرکت ها
- امکان جلوگیری از جریمه های سنگین برای شرکت
- تاثیر آن در اخذ معافیت ها و تخفیف های مالیاتی
با توجه به این مزیت ها می توان گفت که بهتر است که با مفاهیمی مانند حسابرسی مالیاتی چیست و اینکه چه کاربردی دارد بر اساس این مقاله آشنا شویم.
کلام آخر
اینکه حسابرسی مالیاتی چیست و چه کاربردی دارد در این مقاله شرح داده شد. باید گفت که امروزه حسابرسی امور مالی شرکت ها امری ضروری است و بدون آن نمی توان گفت که حسابداری امور مالی درست انجام شده است. به همین دلیل باید شخص ثالثی تایید صحت و اعتبار اسناد و مدارک را بر عهده بگیرد. حسابرسی مالیاتی نیز یکی از شاخه های حسابرسی است که نقش زیادی در گرد آوری اطلاعات مالی شرکت، جلوگیری از جریمه های سنگین و اخذ معافیت های مالیاتی دارد. آشنایی با مفهوم اینکه حسابرسی مالیاتی چیست می توان در درک درست و دقیق این شاخه بسیار موثر باشد.
دیدگاهتان را بنویسید