حسابداری تعهدی چیست؟ و مزایا و معایب آن
حسابداری تعهدی چیست سوالی است که برای کسانی که در رشته حسابداری مشغول به فعالیت هستند پیش می آید. در این خصوص موارد دیگری نیز مانند حسابداری تعهدی و نقدی، حسابداری تعهدی در دستگاههای دولتی، حسابداری نقدی و مزایای حسابداری تعهدی مطرح می شوند. انواع حسابداری هر کدام دارای تعریف مشخصی هستند که باید به صورت جداگانه به آنها پرداخته شود.
حسابداری از نوع تعهدی یکی از انواع حسابداری است که افرادی که در این حیطه کار می کنند باید با آن آشنا باشند. در واقع حسابداری حرفه ای تنها با یادگیری و آموزش حسابداری به صورت اصولی امکان پذیر است. در این راه علاوه بر آشنایی با انواع نرم افزارها مانند نرم افزار سپیدار، باید در خصوص مفاهیم کاربردی آن نیز اطلاعاتی را کسب کنیم. حسابداری تعهدی چیست را در ادامه پاسخ خواهیم داد.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حسابداری تعهدی چیست؟
برای اینکه بدانیم حسابدار تعهدی چیست، باید یک تعریق دقیق و جامع از آن ذکر شود. حسابداری از نوع تعهدی به حسابداری گفته می شود که در آن رویدادهای مالی و معاملات شناسایی می شوند بدون اینکه به زمان دریافت و پرداخت وجه نقد آن ها توجه شود. بعد از شناسایی نوبت به ثبت آنها در اسناد حسابداری می رسد. در این شیوه شرکت ها می توانند درآمد خود را قبل از اینکه وجه را دریافت کنند، به ثبت برسانند. همچنین می توانند قبل از پرداخت هزینه ها آنها را ثبت کنند!
می توان گفت در حسابداری تعهدی در واقع به عامل زمان توجه نمی شود. در نتیجه معاملات در دفاتر حسابداری با استفاده از نرم افزار حسابداری ثبت می شوند.
تفاوت حسابداری نقدی و حسابداری تعهدی چیست؟
همانطور که ذکر شد انواع مختلفی از حسابداری وجود دارد که هر کدام دارای تعریف مشخصی هستند. اینکه حسابداری تعهدی چیست را در قسمت قبل ذکر کردیم. حال می خواهیم بدانیم که چه تفاوتی بین حسابداری نقدی و تعهدی وجود دارد. باید گفت که این دو، نقطه مقابل یکدیگر هستند. به این معنی که در حسابداری نقدی، امور مالی ناشی از معاملات تنها در صورت دریافت و پرداخت وجه نقد ثبت می شوند. در واقع تفاوت آنها در زمان شناسایی درآمد است.
حسابداری نقدی به گونه ای طراحی شده است که با استفاده از آن می توانید به راحتی و در کوتاه ترین زمان، درآمد و هزینه ها را شناسایی و پرداخت کنید. در شیوه تعهدی درآمد های پیش بینی می شوند و در دفاتر به ثبت می رسند. هر کدام از انواع حسابداری می توانند نقش مهمی در پیشبرد مقاصد شرکت در امور مالی داشته باشند. به همین دلیل باید این مفاهیم از یکدیگر تفکیک شوند و به صورت درست و صحیح به کار روند.
انواع حسابداری تعهدی کدامند؟
در ادامه بحث اینکه حسابداری تعهدی چیست، باید در خصوص انواع حساب های تعهدی صحبت کنیم. برخی از انواع حساب های تعهدی شناخته شده هستند که عبارتند از:
- حساب پرداختنی
- حساب دریافتنی
- انواع بدهی مالیاتی
- حسابداری سود انباشته
- سرقفلی
باید به این نکته توجه شود که در هر شرکت حسابداران وظیفه دارند که نسبت به محاسبه دقیق بدهی مالیاتی بپردازند. این محاسبات باید قبل از ارسال لیست مالیات حقوق انجام شود. در روش تعهدی بدهی ها به صورت حساب های پرداختی محاسبه می شوند و در ترازنامه مالی، صورت سود و زیان به شکل هزینه ثبت می شود.
مزایای حسابداری با روش تعهدی
ما در خصوص اینکه حسابداری تعهدی چیست، مطالبی را ذکر کردیم. مسلما تمامی انواع حسابداری دارای مزایایی هستند که از آنها برای پیش برد مقاصد و اهداف شرکت استفاده می شود. حسابداری تعهدی نیز دارای مزایای بی شماری است.
گاهی ممکن است امکان ثبت وجوه نقدی وجود نداشته باشد. در نتیجه اطلاعات مربوط به امور مالی به صورت غیر نقدی است. بسیاری بر این باورند که در این حالت حسابداری تعهدی مزیتی ندارد! در حالی که چنین نیست و مزایای این نوع حسابداری عبارتند از:
- ارائه تصویر واضح تری از وضعیت اقتصادی شرکت در حال حاضر
- امکان تجزیه و تحلیل امور مالی به صورت صریح
- ارائه گزارش های دقیق از فعالیت های شرکت
- تعیین جزییات میزان درآمد و هزینه به صورت دقیق
- آگاهی از ارزش موجودی ها و دارایی های شرکت
- امکان ثبت موجودی های ثابت به منظور افزایش موجودی
- امکان محاسبه هزینه کلی پروژه ها، هزینه هایی مانند استهلاک و … به صورت دقیق
- وجود انعطاف بالا در کنترل و مدیریت مالی سازمان
- ارتقاء سطح پاسخ به نیاز مشتریان
- فراهم شدن امکان مدیریت منطقی مطالبات و بدهی ها
- محیا شدن زمینه رقابت با سایر شرکت ها
همانطور که مشاهده می کنید حسابداری تعهدی دارای مزایای بی شماری است و بدون آن شرکت نمی تواند در راستای امور مالی برنامه ریزی هدف مندی داشته باشد. به همین دلیل همواره بر اجرای این نوع حسابداری برای پیشرفت و ارتقاء شرکت تاکید می شود.
معایب حسابداری تعهدی چیست؟
اگر بخواهیم به طور دقیق در خصوص اینکه حسابداری تعهدی چیست صحبت کنیم، باید در مورد معایب آن نیز مطالبی را ذکر کنیم. مسلما اجرای هر نوع ایده مانند حسابداری تعهدی علاوه بر مزایایی که دارد می تواند معایبی را نیز به همراه داشته باشد. ما به این معایب در این بخش اشاره خواهیم کرد:
- عدم بهره وری و کاربرد در شرکت های کوچک
- به هم ریختن نظم حساب و کتاب در صورت ایجاد وقفه بین تهیه صورت های مالی
- پرداخت مالیات برای پولی که هنوز دریافت نشده است!
باید گفت که معایب حسابداری تعهدی در مقابل مزایای آن بسیار اندک هستند و اگر بتوانیم مدیریت درستی داشته باشیم، می توان از مزایای آن بهره مند شد. از طریق ثبت درآمد با حسابداری بر پایه تعهد، پیش برد مسائل مالی بسیار راحت تر خواهد شد. پاسخ به سوال حسابداری تعهدی چیست می تواند به ما در درک مفاهیم حسابداری کمک کند.
کلام آخر
ما در این مطلب در خصوص اینکه حسابداری تعهدی چیست صحبت کردیم. باید گفت که این نوع حسابداری دارای مزایا و معایبی برای شرکت می باشد؛ البته مزایای آن بیشتر است و می توان از معایب آن چشم پوشی کرد. با استفاده از آن می توان قبل از واریز پول به حساب شرکت آن را ثبت کرد. این کار در خصوص پرداختی ها نیز صادق است و می توان قبل از پرداخت، آن ها را در دفاتر حسابداری به ثبت رساند. یکی از معایب آن پرداخت مالیات برای وجوهی است که هنوز به حساب شرکت نیامده است.
دیدگاهتان را بنویسید