حسابداری ارزی چیست؟
حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد، در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. در این رابطه مواردی مانند ثبت حسابداری تسعیر ارز در پایان سال، نمونه سند حسابداری تسعیر ارز، سرفصل حسابداری تسعیر ارز، تفاوت تسعیر ارز عملیات خارجی و ثبت حسابداری ارزی مطرح می شوند. به منظور ثبت و مدیریت معاملات ارزی باید از حسابداری ارزی استفاده شود. بدین منظور باید واحد پول به گزارشگری یا ریال تبدیل شود تا بتوان از آن برای تهیه صورت های مالی استفاده کرد.
امروزه برخی از شرکت ها ممکن است معاملات خود را با ارز انجام دهند. همچنین به طور کلی این امکان وجود دارد که خرید و فروش آنها وابسته ارز و عملیات خارجی باشد. در این حالت این شرکت یا واحد تجاری می تواند در زمینه تبدیل صورت های مالی به ارز اقدام کند. روش نوشتن معاملات ارزی در صورت های مالی یک شرکت اهمیت فراوانی دارد. در این حالت است که حسابداری ارزی اهمیت پیدا می کند.
اینکه حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد را در این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد. باید به این نکته اشاره شود که امروزه در راستای امور مالی مربوط به حسابداری از انواع نرم افزار حسابداری استفاده می شد. نرم افزار سپیدار در این راستا می تواند گزینه مناسبی برای انجام امور مالی یا ارزی شرکت ها باشد. هر حسابدار باید با انواع حسابداری آشنا باشد تا بتواند در این حیطه موفق عمل کند. در ادامه تعریف دقیقی از حسابداری ارزی را ارائه خواهیم داد.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حسابداری ارزی چیست؟
همانطور که گفته شد هدف ما از این مقاله ذکر این مورد است که حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی برای شرکت ها دارد. از این رو باید تعریف دقیقی از آن ارائه دهیم. انجام معاملات شرکت های بزرگ وابسته به ارز است؛ زیرا بیشتر معاملات در این شرکت ها با ارز انجام می شود. به منظور مدیریت مالی باید حسابداری ارزی با دقت بسیار زیادی انجام شود. در این راستا قصد داریم ماهیت حسابداری ارزی را بیشتر نشان دهیم.
به منظور پاسخ به سوال اینکه حسابداری ارزی چیست باید بگوییم که این اصطلاح اشاره به مدیریت و ثبت معاملات ارزی دارد. گاهی ممکن است دو شرکت برای مبادله بین خود نیز از ارز خارجی استفاده کنند. در این حالت حسابدار شرکت باید نسبت به ثبت این معاملات اقدام کند.
با توجه به توضیحی که ذکر شد، می توان گفت که حسابداری ارزی در واقع همان انتقال و تبادل ارز بین شرکت ها یا سایر ارگان ها مانند بانک ها می باشد. از این رو نقش مهمی در تجارت جهانی دارد. در این نوع حسابداری می توان نوسانات ارزی و ریسک های مرتبط با آن را پیش بینی کرد.
می توان گفت که وظایف حسابداری ارزی در شرکت ها و موسسات مختلف شامل امکان ثبت معاملات ارزی، تبدیل ارزها به یکدیگر، نشان دادن نرخ ارز، تحلیل و ارزیابی نرخ ارز و تاثیرات آن بر گردش های مالی موسسات می باشد. مبادلات ارزی در حسابداری باید دقیق ثبت شود و در این مورد باید به روش ثبت حسابداری، انواع تسهیلات ارزی مرتبط با ثبت حسابداری، میزان فروش ارزی که حاصل از صادرات است و همچنین ثبت حسابداری تسعیر ارز در انتهای سال دقت شود.
واحد پول گزارشگری در حسابداری ارزی چیست؟
ما در بخش های قبلی در مورد اینکه حسابداری ارزی چیست و در چه مواقعی کاربرد دارد اشاره کردیم. در این بخش می خواهیم در مورد واحد پول گزارشگری در حسابداری ارزی صحبت کنیم. اطلاع از واحد پول گزارشگری در حسابداری ارزی امر بسیار مهمی است. در این خصوص باید توضیحاتی ذکر شود؛ بنابراین با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
اگر بخواهیم به زبان ساده شرح دهیم، واحد پول گزارشگری همان واحد پول محلی در یک کشور است. مثلا شرکت در کشور ایران فعالیت می کند و به همین دلیل از واحد ریال برای ارائه و تهیه انواع صورت های مالی شرکت استفاده می شود.
شرکت هایی که در ایران فعالیت تجاری خود را انجام می دهند، واحد پول گزارشگری همگی آن ها ریال می باشد. به همین دلیل تمام امور حسابداری که مرتبط با گزارشات و صورت های مالی هستند تماما با واحد ریال به ثبت می رسند. همچنین در این حالت سود و زیان و تغییرات نرخ ازر نیز با واحد ریال گزارش می شوند. آگاهی از اینکه حسابداری ارزی چیست، می تواند به ما در درک این واحد پولی بیشتر کمک کند.
باید گفت که واحد پول گزارشگری دارای مزایای بسیار زیادی است؛ چراکه موجب می شود که شرکت درک بهتری از عملکردش داشته باشد. در نتیجه تحلیل های مالی مرتبط به خوبی انجام شوند. با وجود یک واحد پول مشترک می توان نسبت به مقایسه سال به سال و کنترل، تحلیل و بررسی میزان سود و زیان با رقم های مالی را فراهم کرد. در راستای اینکه حسابداری ارزی چیست باید دو واحد پولی را با یکدیگر مقایسه کنیم.
فرق واحد پول گردشگری و واحد پول عملیاتی
در حسابداری از دو واحد پول با نام های پول گزارشگری و پول عملیاتی نام برده می شود. این دو با هم متفاوت هستند و هر کدام از آنها در حسابداری ارزی و مالی قابل استفاده می باشند. در این بخش می خواهیم به تفاوت این دو واحد پولی بپردازیم.
با توجه به مطالبی که در بالا ذکر شد به این پی بردیم که واحد پول گردشگری به منظور تهیه صورت های مالی مانند ترازنامه به کار می رود. واحد پولی یک محیط که شرکت در حال فعالیت تجاری در آن منطقه است، با نام واحد پول عملیاتی شناخته می شود. مثلا یک شرکت ایرانی در انگلیس دارای واحد پول گزارشگری ریال و عملیاتی یورو است؛ چراکه فعالیت تجاری این شرکت در کشور انگلستان انجام می شود. همانطور که گفته شد اگر بدانیم که حسابداری ارزی چیست می توانیم اصطلاحات آن را بهتر درک کنیم.
واحد پول کشوری که در آن فعالیت تجاری انجام شود با واحد پول عملیاتی یکی است. این واحد پولی به منظور تعیین مواردی مانند هزینه ها، میزان فروش، موجودی شرکت و یا برخی از عملیات های مالی سازمان کاربرد دارد. می توان گفت که هدف و نحوه استفاده از این دو واحد پولی اصلی ترین تفاوت بین آنها می باشد.
تسعیر ارز در حسابداری
حال که با مفاهیمی مانند اینکه حسابداری ارزی چیست و چه واحد های پولی در آن کاربرد دارد، باید به موضوعاتی مانند تسعیر ارز در حسابداری نیز اشاره کنیم. همانطور که ذکر شد در صورت های مالی از واحد پول گزارشگری استفاده می شود. در این راستا به تبدیل صورت مالی به واحد پول گزارشگری، تسعیر گفته می شود.
می توان گفت در این فرآیند داده های مالی که بر ارز مبتنی هستند بر اساس واحد پول گزارشگری بیان می شوند. مثلا اگر یک شرکت ایرانی معاملات خود را بر حسب دینار انجام دهد، مبالغی که مبادله شده اند باید بین دو شرکت تبدیل به ریال شوند و بعد از آن در دفاتر حسابداری ثبت گردند. عبارت حسابداری ارزی چیست و درک مفهوم آن می تواند به ما در درک مفهوم تسعیر ارز کمک کند.
تسعیر و استاندارد آن نیز از دیگر مباحثی است که باید در این راستا به آن اشاره شود. استاندارد شماره 16 در حسابداری به تسعیر ارز مربوط می شود. در این استاندارد تعیین می شود که از چه نرخی برای تسعیر استفاده می شود و چه نتایجی و تغییراتی را در بر دارد. همچنین نشان می دهد که این کار به چه شکل در صورت های مالی گزارش خواهد شد. اطلاع از روش تبدیل صورت های مالی به واحد های پول گردشگری از ویژگی های استاندارد تسعیر ارز است. حسابداری ارزی چیست و دانستن اینکه چه کاربردی دارد موجب می شود با اصطلاحاتی مانند تسعیر ارز آشنا شویم.
روش و نحوه انجام حسابداری ارزی
حال که به این پی بردیم که حسابداری ارزی چیست، در این بخش قصد داریم به نحوه انجام حسابداری ارزی اشاره کنیم. قبل از آشنایی با آن ما در مورد تسعیر ارز، واحد پول گزارشگری و … صحبت کردیم.
هنگامی که یک شرکت معاملات خود را با ارز انجام دهد صحبت از حسابداری ارزی می شود. در این حالت به عنوان مثال ممکن است مواد اولیه خود را با ارزش 2000 یورو از یک شرکت خارجی تهیه کند. این نوع معامله نیاز به تبادل ارز دارد. تراکنش های ارزی می توانند در حیطه خرید و فروش، وام، سرمایه گذاری و … باشند.
هر کدام از معاملاتی که انجام شدند باید بعد از ثبت به واحد پول گزارشگری تبدیل گردند. در این پروسه باید میزان سود و زیان تسعیر ارز مشخص شود. اگر ارز از زمان معامله تا زمان تسویه دچار نوسان باشد، در این حالت از اصطلاح تفاوت تسعیر استفاده می شود؛ اما اگر در همان لحظه معامله مبلغ تسویه شود اگر تفاوتی در تسعیر نیز باشد در همان لحظه ارزیابی می شود. در این حالت سود و زیان مربوط به تسعیر ارز شناسایی می شود. ما به منظور آگاهی از روش و نحوه انجام حسابداری ارزی باید بدانیم که حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد که در این مقاله به آن اشاره شد.
نرم افزار حسابداری ارزی
همانطور که می دانید به علت گسترش کسب و کارها دیگر به صورت دستی امکان انجام امور مالی وجود ندارد. به منظور محاسبه امور مالی و افزایش دقت در آن از نرم افزار های حسابداری استفاده می شود. یکی از این نرم افزارها برای حسابداری ارزی طراحی شده است. با استفاده از آن می توان روی چک های ارزی نظارت کرد. رویت حساب های پرداختی و دریافتی با نرخ ارزهای مختلف، از دیگر ویژگی های این نوع نرم افزار می باشد. اینکه حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد به ما کمک می کند که نرم افزار مناسب برای آن انتخاب کنیم.
کلام آخر
در این مطلب در مورد اینکه حسابداری ارزی چیست و چه کاربردی دارد به مواردی اشاره شد. همانطور که می دانید انجام فعالیت های تجاری در برخی از شرکت ها وابسته به ارز است. در این راستا باید با اصطلاحاتی مانند واحد پولی گزارشگری و واحد پولی عملیاتی نیز آشنا شویم. می توان گفت که حسابداری ارزی در شرکت های بین المللی کاربرد زیادی دارد و باید با دقت بیشتری اجرا شود.
دیدگاهتان را بنویسید