مالیات بر ارث چیست؟
به احتمال زیاد می دانید که مالیات یکی از منبع های اصلی کسب درآمد دولت به شمار می آید که انواع مختلفی دارد و از انواع آن برای آبادانی کشور استفاده می کنند. مالیات بر ارث که موضوع اصلی این مقاله به شمار می آید، یکی از انواع مالیات های مختلف است که بر دارایی ها و اموال باقی مانده از یک شخص وضع می گردد. در کشور ما پس از آنکه یک شخص فوت می کند، هر اموال و دارایی که از وی باقی می ماند، میان وراث تقسیم خواهد شد. این اموال و دارایی های باقی مانده از شخص متوفی که اصطلاحا اموال ترکه یا ماترک نامیده می شوند، یکسری حقوق و دیون دارند که وراث باید نسبت به پرداخت آن ها اقدام کنند تا بتوانند در ادامه در آن اموال دخالت و تصرف داشته باشند. یکی از این حقوق و دیون، مالیت است که در ادامه توضیحات تکمیلی در رابطه با آن را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
به کدام دسته از اموال و دارایی مالیات بر ارث تعلق می گیرد؟
در ماده 17 قانون مالیات های مستقیم، مشخص شده است که کلیه اموال و دارایی های به جا مانده از متوفی، چه در ایران و چه در خارج از ایران مشمول این مالیات خواهند بود. حال لیستی که می توان از اموال مرسوم نام برد عبارتند از:
- حساب ها
- سپرده های بانکی
- اوراق مشارکت
- کلیه سهام های شخص متوفی
- امتیاز آب، برق، گاز، خط تلفن ثابت
- انواع وسایل نقلیه ای که شخص دارد
- کلیه املاک؛ مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی
اموالی که مشمول مالیات بر ارث نیستند
- وجوه مربوط به بازنشستگی و وظیفه
- پس انداز مربوط به خدمت و مزایای پایان خدمت
- مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید، خدمت و مرخصی های استحقاقی
- وجوه پرداخت شده توسط موسسات بیمه مانند بیمه های عمر، خسارت فوت، دیه و …
- اموالی که به موسسات دولتی وقف شدهاند.
- اثاث منزل و محل سکونت متوفی
مالیات بر ارث چگونه محاسبه می شود؟
در گذشته برای تعیین مبلغ مالیات بر ارث، تعداد ورثه لحاظ می شد، اما این قانون در سال 1395 اصلاح شد و در حال حاضر نرخ مالیات بر ارث برای انواع مختلف دارایی ها از قبیل ملک مسکونی، مغازه، خودرو، حساب بانکی و … متفاوت است. البته باید گفت برای آنکه میزان این مالیات محاسبه شود، باید در ابتدا طبقه های وارثان درنظر گرفته شود؛ بدین صورت که این میزات مالیات برای وراث طبقه اول سپرده های مجاز بانکی، 3 درصد و از سهام بورسی وی 75 درصد است. از سهام غیر بورسی میزان 6 درصد مالیات و سایر اموال حقوقی نیز 10 درصد برای مالیات محاسبه می شود. وراث طبقه اول نسبت به وسایل نقلیه فرد متوفی نیز باید 2 درصد سهم مالیات را بپردازند.
وراث طبقه دوم نسبت به سپرده های مجاز بانکی باید 6 درصد، نسبت به سهام بورسی 1.5 درصد، سهام غیر بورسی 12 درصد، نسبت به اموال حق الامتیاز 20 درصد، نسبت به املاک 15 درصد، وسایل نقلیه 4 درصد و نسبت به حق واگذاری و سرقفلی ها 6 درصد مالیات بپردازد. وراث طبقه سه فرد فوت شده، باید 12 درصد سپرده های مجاز بانکی، 3 درصد سهام بورسی، 24 درصد سهام غیر بورسی و 40 درصد حق الامتیاز را به عنوان مالیات بر ارث به دولت بپردازند.
تا چه زمان برای ارسال اظهارنامه مالیات بر ارث زمان داریم؟
طبق ماده 26 قانون مالیات های مستقیم، وراث متوفی و یا شخص امین فرد فوت شده باید به منظور کسر هزینه های دفن و کفن ظرف مد زمان یکسال پس از تاریخ فوت، اظهارنامه مربوط به اموال و دارایی های بجا مانده از شخص فوت شده را به همراه ارزش روز اموال، زمان فوت، تصریح مطالبات، بدهی های شخص مطابق با فرم مخصوص سازمان تهیه کند و آن را به سازمان و زیرساخت های مربوطه ارائه دهد. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر اظهارنامه تا مدت زمان تعیین شده به سازمان امور مالیاتی تسلیم نشود، به صورت رسمی مشمول جریمه نخواهد بود، اما در چنین موقعیتی هزینه های کفن و دفن و بدهی هایی که دارد از معافیت مالیات بر ارث خارج خواهد شد.
اگر مالیات بر ارث پرداخت نشود چه عواقبی خواهد داشت؟
بسیاری از افراد به دنبال این هستند که از پرداخت مالیات فرار کنند؛ اما باید گفت این کار جرم به شمار می آید و جرایمی نیز برای آن درنظر گرفته شده است. یکی از اصلی ترین عواقبی که می توان برای فرار از پرداخت مالیات بر ارث در نظر گرفت، این است که وراث دیگر نمیتوانند به حق و حقوق خود برسند.
مالیات بر ارث را از چه طریق می توان پرداخت کرد؟
حال سوالی که پیش می آید، این است که مالیات بر ارث را چگونه می توان پرداخت کرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت برای آنکه مراحل به شکل بهتر و سریع تر سپری شوند، سازمان امور مالیاتی سامانه ای را تحت وب برای پرداخت این مالیات ایجاد کرده اند که مودیان می توانند از طریق این سامانه پرداخت این مالیات را انجام دهند. بنابراین اگر می خواهید مالیات بر ارث اموال را پرداخت کنید، می توانید به وب سایت مراجعه کنید و به راحتی پرداخت را انجام دهید. شما بعد از وارد شدن به سامانه اظهارنامه الکترونیک باید حساب کاربری مربوط به خود را بسازید و اطلاعاتی که خواسته می شود را پر کنید تا در نهایت پرداخت این مالیات انجام شود.
کلام آخر
مالیات بر ارث یکی از انواع مدل های مختلف ارث است که روی اموال و دارایی های فرد متوفی حساب می شود و طی یک سال مهلت زمانی که وجود دارد باید نسبت به تنظیم اظهارنامه و در ادامه پرداخت مالیات اقدام کرد. ما در این مقاله اموالی که مشمول مالیات می شوند یا اموالی که از این مالیات معاف هستند را معرفی کردیم و درصدی که نسبت به هر مال مالیات تعلق می گیرد را نیز گفتیم تا شما بتوانید با در نظر گرفتن این اطلاعات بهترین عملکرد و رفتار را از خود نشان دهید.
منبع: دادخواه وکالت
دیدگاهتان را بنویسید