همه چیز درمورد حسابداری
پیدایش حرفه حسابداری از ابتدا با پیدایش تجارت بشر یکی بوده و در مصر باستان موجودی کالاهای خود را با دقت روی لوح هایی می نوشتند و با محاسبه از مقدار آن با خبر می شدند در دیگر جوامع نیز چنین بوده است در کشور ما نیز با پیدایش چندین هزار لوح گلی که حاوی مطالبی درباره درآمد و هزینه بوده دلیل بر اثبات وجود علم حسابداری می باشد. جالب هست بدانیم بشر در طول تاریخ شمارش خود را با واحدهای اندازه گیری مانند وجب و قدم شروع کرده و با گذر زمان و با پیشرفت علم حسابداری روش های امروزی حسابداری بوجود آمده است.
حسابداری یعنی سروکله زدن با ارقام و حساب و کتاب می باشد که هر فردی باید مهارت های لازم در این حرفه داشته باشد برای حسابدار شدن فقط داشتن مدرک تحصیلی حسابداری کافی نمی باشد بلکه باید مهارت های کافی در طی انجام امور مالی بصورت عملی و یا با شرکت در دوره های نرم افزارهای حسابداری کسب نماییم. در این مقاله با شرح وظاف یک حسابدار و آنچه که پیش نیاز یک حسابدار خوب می باشد شما را آشنا خواهیم کرد.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
پیش نیاز حسابدار شدن چیست؟
- آشنایی با نرم افزارهای حسابداری
- کار آموزی در موسسات خدمات مالی
- آشنایی با قوانین مالیاتی, قوانین اداره تامین اجتماعی, قانون کار, قانون تجارت
- آشنایی با اصول حسابداری و استاندارد ها
- آشنایی با برنامه ورد و اکسل
- داشتن مدرک تحصیلی مرتبط
توضیح مختصری از موارد پیش نیاز حرفه حسابداری:
همانطورکه در قسمت پیش نیازهای حسابداران اشاره شد یادگیری نرم افزارهای حسابداری لازمه هر حسابدار می باشد. از جمله از انواع نرم افزار ها می توان راهکاران سیستم و سپیدار نام برد که یکی از بهترین نرم افزارهای مالی می باشد زیرا پاسخگوی تمام نیازهای شرکت های تولیدی، بازرگانی، خدماتی، پیمانکاری است.
دومین مبحثی که اشاره شد کارآموزی و گذراندن دوره حسابداری می باشد که شرکت آگاه حساب کاردان با فراهم کردن دوره حسابداری برای علاقمندان به حرفه حسابداری باعث افزایش سطح علم حسابداری بصورت عملی و تئوری می شود و کارجویان می توانند به راحتی وارد بازار کار شوند.
مابقی موارد پیش نیاز نیز, با مطالعه کتب مالیاتی و … با انجام امور حسابداری در انواع شرکت ها تجربیات لازم بدست می آید.
وظایف یک حسابدار چیست ؟
حسابدار با توجه به اطلاعات پایه سازمان مربوطه وبا روند قانونی و با تجزیه وتحلیل و طبقه بندی عملکرد شرکت یا سازمان را طی گزارش مالی در اختیار افراد درون سازمان و برون سازمان می گذارد تا بتوانند تصمیم های بهتری جهت تداوم فعالیت خود بگیرند.
از جمله وظایف حسابدار میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
- 1-تنظیم حقوق و دستمزد پرسنل
- تهیه گزارشات مالی
- مغایرت گیری
- انجام امور مالیاتی شرکت
- ثبت تمام اسناد در سیستم واحد مربوطه
- ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی پرسنل
- و ….
به توضیح مختصر هریک از موارد فوق می پردازیم:
تنظیم حقوق و دستمزد پرسنل: همانطور که اشاره شد یکی از اصلی ترین وظایف حسابدار تنظیم ماهیانه حقوق و دستمزد پرسنل می باشد. که حقوق و دستمزد عبارتند از هرگونه مزایای نقدی و غیر نقدی که کارکنان در مقابل انجام وظایف خود از کارفرما دریافت می کنند. لازم است به این مورد اشاره شود که دستمزد ممکن است بصورت ساعتی یا روزانه یا هفتگی محاسبه گردد. در جمع حقوق و دستمزد یکسری مزایا و کسورات لحاظ می گردد که به مجموع حقوق و دستمزد اضافه یا کسر می شود. ازجمله مزایا می توان به پاداش حق اولاد، حق مسکن و… اشاره کرد و کسورات هم می توانند به علت وام پرداختی یا غیبت پرسنل و…. باشد.
تهیه گزارشات مالی: مسئولیت تهیه گزارشات مالی در تمام سازمان ها برعهده حسابدار می باشد که شامل دارایی، بدهی، حقوق صاحبان سهام، جریان وجوه نقد و… است. که دریک دوره زمانی مشخص تهیه می شود. گزارشات مالی باید با دقت بالا آماده شده و تحویل استفاده کننده قرار بگیرد زیرا یکی از مهمترین اسناد هر سازمان یا شرکتی همین گزارشات می باشد که در دفاتر قانونی نیز ثبت می شود و همچنین بحث مالیانی هر سازمانی نتیجه تهیه این گزارشات است. گزارشات مالی مدیریت را از تمام نقاط ضعف و قوت شکت باخبر می کند که خیلی حائز اهمیت می باشد.
مغایرت گیری: ممکن است ستون بدهکار یا بستانکار تراز آزمایشی یکی نباشد. یا هر دو ستون یکی باشد اما ظاهرا مشکلی در عملیات مالی وجود داشته باشد. که در اینصورت جهت پیداکردن اشتباه از مغایرت گیری استفاده می گردد. مغایرت گیری به این صورت می باشد که صورتحساب بانکی تهیه کرده و با صورتحساب شرکت بررسی می کنیم که درصورت وجود اختلاف می توان نسبت به برطرف کردن آن اقدام کرد.
انجام امور مالیاتی: یکی از راه های تامین بودجه کشور مالیات می باشد. که سیستم مالیاتی درست و سالم می تواند به نظام اقتصادی کشور کمک نماید. انواع مالیات به شرح ذیل می باشد:
الف. مالیات های مستقیم: عبارتند از مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث مالیات بر حق تمبر، مالیات بر سالانه املاک، مالیات بر درآمد و….
ب. مالیات های غیر مستقیم: مالیات بر واردات، مالیات بر سود بازرگانی، مالیات بر اتومبیل، …
پ. مالیات های تکلیفی: عبارتند از مالیات حق الزحمه، مالیات بر اجاره، مالیات موسسات بیمه، مالیات نقل و انتقال سهام و..
اشخاص معاف از مالیات: 1- وزارتخانه و موسسات دولتی 2- دستگاه هایی که بودجه آن ها به وسیله دولت تامین می شود 3- شهرداری ها
طبق قوانین مالیاتی کشور تمام شرکت های ثبت شده در اداره ثبت شرکتها موظف به پرداخت مالیات می باشند که درصورت انجام ندادن موظف به پرداخت جریمه دیر کرد می باشند. عدم توجه به مقررات مالیاتی تبعاتی برای شرکت خواهد شد از جمله این تبعات:
1- محرومیت در استفاده از تسهیلات و مزایای قانونی
2- شرکت ملزم به پرداخت جرائم مالیاتی می شوند
3- برای محاسبه مالیات شرکت ها و جریمه ها، اداره مالیات به صورت علی الراس اقدام می کند.
در آخر لازم به ذکر می باشد که جهت محاسبه مالیات باید در ابتدا سود و زیان شرکت یا سازمان مشخص شود سپس باید اظهار نامه و ترازنامه تنظیم گردد و این اسناد پس از تنظیم به اداره امور مالیاتی تقدیم می گردد.
ثبت تمام اسناد واحد مربوطه: تمام اسناد حسابداری یک شرکت باید سعی شود به موقع و روزانه ثبت شوند زیرا این کار باعث می شود حسابدار در تهیه گزارش سود و زیان ماهیانه یا در تهیه گزارش مالیات فصلی دچار مشکل نشود و تمام اسناد بعد ثبت در سیستم در زونکن مربوطه بایگانی شوند. حسابدار با در نظر گرفتن نکات اجرایی در صدور سند حسابداری انعطاف خود را در تهیه گزارش افزایش می دهد.
ارسال لیست بیمه تامین اجتماعی پرسنل: رد لیست بیمه پرسنل می تواند بصورت دستی یا اینترنتی باشد که توصیه می شود جهت سهولت و سرعت در انجام کارها بصورت اینترنتی انجام شود. رد لیست بیمه تامین اجتماعی پرسنل باید به موقع انجام شود تا جریمه دیر کرد به آن تعلق نگیرد زیرا جریمه بخشودگی ندارد. لیست بیمه همان سوابق ماهیانه هر شخص می باشد که که شامل مشخصات فردی هر شخص بیمه شده و به همراه اطلاعات کارگاهی که اقدام به بیمه نموده در اختیار اداره تامین اجتماعی گذاشته می شود.
در کل دو نوع لیست بیمه داریم عبارتند از:
- بیمه تامین اجتماعی اجباری
- بیمه تامین اجتماعی خویش فرما
حسابداری شرکت های تولیدی: در شرکت های تولیدی با استفاده از مواد اولیه کالا یا محصولی را تولید می نمایند .حسابداران شرکت های تولیدی باید قادر باشند همیشه اطلاعات لازم را درباره نقدینگی شرکت و گزارش موجودی انبارها را که در فرآیند تولید حائز اهمیت می باشد در اختیار مدیران بگذارند.
حسابداری شرکت های پیمانکاری: فعالیت شرکت های پیمانکاری در زمینه انجام پروژه های بزرگ مانند ساخت ساختمان برج سازی و.. می باشد که موظف به انجام عملیات در مدت زمان تعیین شده می باشند حسابداری پیمانکاری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد زیرا در انتها پروژه میزان سود و زیان را با توجه به شناسایی هزینه ها و درآمدها بدست آمده باید مشخص کند.
حسابداری شرکت های خدماتی: ازجمله شرکت های خدماتی خصوصی و عمومی می توان به شرکت خدمات کشاورزی و هتل ها، بانکها و… اشاره کرد که در این شرکت ها ازجمله وظایف حسابداران جمع آوری و تجزیه و تحلیل طبقه بندی اطلاعات و تهیه تراز آزمایشی و ترازنامه و مشخص کردن میزان گردش حسابها و… می باشد.
حسابداری شرکت های بازرگانی: فعالیت شرکت های بازرگانی در کل خرید و فروش انواع کالا و محصولات مانند فروشگاهها، عمده فروشها و….می باشد. ازجمله وظایف حسابداران در این نوع شرکت ها ثبت تمام اسناد خرید و فروش و تهیه گزارشات سود و زیان حاصل از خرید و فروش می باشد.
حسابداری شرکت های صنعتی: حسابداری صنعتی معروف به حسابداری بهای تمام شده می باشد زیرا حسابدار این شرکت ها با محاسبه بهای تمام شده هریک از محصولات در جهت پایین آوردن هزینه ها و مشخص کردن قیمت نهایی محصولات گزارشات و اطلاعات لازم را در اختیار مدیران می گذارند.
حسابداری شرکت های سهامی: شرکت های سهامی به دو دسته سهامی خاص و عام تقسیم میشوند در شرکت های سهامی عام بخش عمده ای از سرمایه خود را با فروش سهام به مردم تامین می کنند. اما در شرکت های سهامی خاص سرمایه از طریق موسسات شرکت بدست می آید حسابداران علاقمند به فعالیت در این نوع شرکت ها باید با تمام مفاهیم مربوط به شرکت سهامی عام یا خاص اطلاعات لازم داشته باشند.
نتیجه گیری
علم حسابداری به گونه ای می باشد که فرد را تنها با داشتن مدرک تحصیلی نمیتوان حسابدار نامید بلکه یک حسابدار با مرور زمان و با انجام امور مالی و حسابداری بصورت عملی مهارت های لازم را کسب می نماید.
دیدگاهتان را بنویسید