قوانین مالیات بر صادرات چیست؟
قوانین مالیات بر صادرات به گونه ای تنظیم شده اند که صادرکنندگان را موظف به پرداخت مالیات می کنند. میزان پرداخت مالیات توسط این گروه در حدود 9 درصد است و در صورتی صادر کننده نسبت به رفع تعهدات ارزی اقدام کند، این میزان نیز مسترد می شود. به منظور پرداخت مالیات نیز صادر کننده باید به صورت حضوری به گمرک مراجعه کند.
به طور کلی مالیات ها به دو دسته مالیات های مستقیم و غیر مستقیم تقسیم بندی می شوند. مالیاتی که به صورت مستقیم از درآمد های افراد اخذ می شود از نوع مستقیم است. در مورد کالا و خدمات مصرفی مالیات به صورت غیر مستقیم دریافت می شود که پرداخت کننده مشخصی ندارد. مالیات بر صادرات نیز در دسته بندی مالیات های مستقیم جای می گیرد که میزان آن مشخص است.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
مالیات صادرات چیست؟
به منظور درک درست مالیات بر صادرات باید تعریف دقیقی از آن داشته باشیم. مالیات صادرات در واقع به مبالغی گفته می شود که به دلیل درآمد حاصل از صادر کردن کالا از سود آن به دست می آید. این مبالغ به عنوان عوارض و مالیات توسط دولت از صادر کننده دریافت می شوند. باید این نکته را در نظر داشته باشید که تنها اشخاصی می توانند نسبت به صادرات و واردات اقدام کنند که کارت بازرگانی دارند. قوانین مالیات بر صادرات برای این اشخاص باید اجرا شود و مالیات در تاریخ مقرر پرداخت گردد.
امور مالیاتی در یک شرکت از مهم ترین کارها در بخش مربوط به حسابداری است که باید به بهترین شکل ممکن انجام شود. در این راستا اغلب از نرم افزارهای حسابداری کمک گرفته می شود تا برآورد میزان مالیات دریافتی از دولت، به صورت دقیق و به دور از اشتباه محاسبه شود. با این کار می توان از متضرر شدن در کسب و کار در این حیطه جلوگیری کرد. اگر در محاسبه و ارائه آن اشتباهی صورت بگیرد می تواند صدمات جبران ناپذیری برای شرکت داشته باشد.
بر اساس نوع صادرات، میزان مالیات و درصد آن مشخص می شود. مثلا بر طبق ماده 141 قانون مالیات های مستقیم، شرکت ها در صورت صادر کردن کالاهای غیر نفتی یا محصولات کشاورزی، به صورت 100 درصدی مشمول مالیات هستند. همچنین در صورت صادر کردن مواد خام به صورت 20 درصدی مشمول پرداخت مالیات می شوند. در صورتی که کالای صادراتی به صورت عبوری به ایران وارد شود و در آن تغییری ایجاد نشود با نرخ مالیات صفر محاسبه می شود. به منظور اطلاع از قوانین مالیات بر صادرات با ما همراه باشید.
قوانین مالیات بر صادرات کدامند؟
مالیات بر صادرات نیز قوانین مختص به خود را دارد که در بالا نیز تا حدودی به آنها اشاره شد. اگر بخواهیم این موارد را به صورت دقیق تری عنوان کنیم، می توان گفت که قوانین مالیات بر صادرات شامل موارد زیر هستند:
- پرداخت 9 درصد مالیات توسط صادرکنندگان
- پرداخت مالیات مستقیم با صادر کردن محصول کشاورزی یا کالای غیر نفتی
- مالیات برای درآمد حاصل از فروش و صادرات مواد خام
نقش نرم افزار حسابداری در مالیات بر صادرات
افراد حقیقی و حقوقی به صورت سالانه با سازمان امور مالیاتی باید در ارتباط باشند. به همین دلیل در مورد پرداخت مالیات بر صادرات نیز با این سازمان باید سر و کار داشته باشند. همانطور که می دانید بر طبق قوانین مالیات بر صادرات باید ثبت اظهارنامه های مالیاتی و پیگیری های مربوط به آن به صورت الکتریکی انجام شود. یکی از روش هایی که برای محاسبات مربوط به مالیات کاربرد دارد، استفاده از نرم افزار حسابداری می باشد. مثلا نرم افزار سپیدار را می توان در راستای محاسبه مالیات در امور مالی مورد استفاده قرار داد.
با کاهش خطاهای انسانی در اثر استفاده از نرم افزار حسابداری، شرکت های مختلف بر آن شدن که از این سیستم ها استفاده کند. باید به این نکته توجه شود که به منظور انجام امور حسابداری شرکت ها با توجه ضرورت و نیاز شرکت از نرم افزار حسابداری مالیاتی متفاوتی ممکن است استفاده شود. در این راستا باید به قوانین مالیات بر صادرات و واردات نیز توجه شود.
کالاهای صادراتی معاف از مالیات کدامند؟
کالاهای تولید شده در کشور های مختلف همگی مشمول پرداخت مالیات هستند. البته باید به این نکته توجه شود که در مورد برخی از کالاها از قوانین مالیات بر صادرات معاف خواهید شد. این موقعیت ویژه به عنوان یک جایزه برای صادرکنندگانی است که کالاهای صادر شده توسط آنها موجب سهولت در صادرات می شود. در نتیجه با وارد کردن دلار، رونق اقتصادی را نیز شاهد خواهیم بود. در ادامه لیستی از کالاهای صادراتی معاف از مالیات را ذکر خواهیم کرد.
- کلیه اموال به صورت غیر منقول در کشور
- محصولات کشاورزی ارگانیک و عدم فراوری شده
- کالای وارداتی توسط مسافران اگر مازاد بر نیاز نباشد.
- زنبور عسل، دام، طیور زنده، آبزیان و نوغان
- کالاهای اهدایی به موسسه های دولتی، نهادهای غیر دولتی و … به صورت بلاعوض
- کود، سم، بذر و نهال
- کالاهای مرتبط با حوزه کتاب و لوازم تحریر
- مواد خوراکی مانند آرد، نان، شیر، گوشت و ….
- داروها، خدمات حمایتی و درمانی
- تجهیزات مورد نیاز برای هوانوردی، رادار و … مورد نیاز وزارت امور اقتصادی
- فرش دستبافت ایرانی
- اقلام نظامی پیشنهادی از طرف وزارت دفاع کشور
- خوراک مناسب برای دام و طیور
- خدمات مربوط به حمل و نقل، خدمات آموزشی، خدمات مربوط به بانک و …
معافیت مالیاتی صادرات
بر اساس قوانین مالیات بر صادرات تنها در صورتی که ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور برگردد، نیازی به پرداخت مالیات نیست. صادرکننده ای که بی توجه به این موضوع باشد معاف از مالیات نیست و باید با صادر کردن محصولات خود به خارج از کشور مالیات پرداخت کند.
در حال حاضر صادرکننده ها باید تمامی معاملات خود را در سامانه نیما به ثبت برسانند. در این حالت در صورت بازگشت ارز عوارض و مالیات آن ها نیز استرداد می شود. هر ساله روش های بازگشت ارز به چرخه اقتصادی کشور توسط بانک مرکزی تعیین می شوند. همانطور که می دانید فرار مالیاتی با جریمه همراه است.
انواع مالیات بر صادرات
بر اساس قوانین مالیات بر صادرات دو دسته از اشخاص می توانند نسبت به صادرات اقدام کنند. اشخاص حقیقی و حقوقی مطابق قانون باید در راستای صادرات کالا به خارج از کشور، مالیات پرداخت کنند.
هر کالایی که به خارج از کشور فرستاده و صادر می شود باید از مبادی قانونی باشد. همچنین برگ خروجی یا پروانه ثبت گمرک نیز باید داشته باشد. نزدیک ترین نمایندگی رسمی جمهوری اسلامی ایران نیز باید این موضوع را تایید کرده باشد. در ادامه به انواع قوانین مالیات بر صادرات اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره خواهیم کرد.
1- مالیات بر صادرات شخص حقیقی
اشخاص حقیقی با توجه به قوانین مالیات بر صادرات باید بر طبق ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، به پرداخت مالیات مبادرت ورزند. تا قبل از سال 1397 نیازی به پرداخت مالیات برای صادرکنندگان حقیقی وجود نداشت. این افراد در طی فرآیند خرید کالا می توانستند بعد از یک ماه، اعتبار مالیات بر ارزش افزوده پرداختی را دریافت کنند.
از سال 97 به بعد در سیاست های ارزی تغییراتی ایجاد شد و بر اساس آن تمامی صادرکنندگان باید معاملات خود را در سامانه نیما به ثبت برسانند و در نتیجه باید مالیات پرداخت کنند.
2- مالیات بر صادرات شخص حقوقی
جالب است بدانید که میزان مالیات اشخاص حقوقی بستگی به میزان درآمد آنها ندارد. این افراد باید میزان 25 درصد از درآمد خود را به صورت سالانه به حساب سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند. به همین دلیل قوانین مالیات بر صادرات اشخاص حقوقی سختگیرانه تر است.
کلام آخر
در این مطلب به قوانین مالیات بر صادرات اشاره شد و ذکر شد که این قوانین به چه صورت اجرا می شوند. درآمد هایی که به واسطه صادرات به صادرکنندگان تعلق می گیرد در صورتی که در چرخه اقتصادی کشور مورد استفاده قرار بگیرند، مشمول پرداخت مالیات نمی شوند.
این مورد برای تشویق صادرکنندگان و به منظور سرمایه گذاری برای پیشرفت اقتصادی کشور تعیین شده است که خوشبختانه تاثیر بسیار خوبی روی رونق شرایط اقتصادی داشته است. همچنین قوانین مالیات بر صادرات برای اشخاص حقیقی و حقوقی به صورت متفاوت قابل محاسبه است و با هم تفاوت دارد.
دیدگاهتان را بنویسید