دادرسی مالیاتی چیست و توسط چه کسی انجام می شود؟
دادرسی مالیاتی چیست یکی از سوالاتی است که مطرح می شود و ما در این مطلب به آن پاسخ می دهیم. در این رابطه ممکن است مواردی مانند مراحل دادرسی مالیاتی، قانون جدید دادرسی مالیاتی و دستورالعمل دادرسی مالیاتی نیز مطرح شوند. مراحل دادرسی مالیاتی به گونه ای هستند که اگر در این خصوص آگاهی و تسلط وجود داشته باشد، می توانند منجر به اخذ نتیجه بهتر در این خصوص شوند.
امروزه تغییرات زیادی در کسب و کار ها صورت گرفته است و در نتیجه دغدغه های صاحبین این کسب و کارها نیز تغییر کرده است. می توان گفت که در گذشته دغدغه های امروز صاحبین مشاغل اصلا وجود نداشت. امروزه از نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار استفاده می شود. در حال حاضر راه اندازی یک کسب و کار و رساندن آن به سود کار دشواری است؛ اما خدماتی نیز برای رفع این مشکلات و دشواری ها وجود دارند.
با استفاده از این خدمات ورق بر می گردد و ماندن در کسب و کار راحت تر می شود. خدماتی مانند پشتیبانی مالیاتی و دادرسی مالیاتی از طریق مشاورین به کسب و کار ها ارائه می شود. بیشتر کسب و کارها از قوانین مالیاتی آگاهی ندارند و همین امر موجب می شود که از این طریق دچار آسیب شوند. مشاورین مالیاتی می توانند در خصوص مسائل این چنینی به کسب و کارها مشاوره بدهند.
ممکن است رای صادره از طرف سازمان امور مالیاتی ناعادلانه باشد که در این خصوص باید با دادرسی مالیاتی آشنا شویم. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص اینکه دادرسی مالیاتی چیست، مطالبی را ذکر کنیم. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید که در این خصوص مطالب مفیدی را ذکر کنیم.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
دادرسی مالیاتی چیست؟
به منظور پاسخ به سوال دادرسی مالیاتی چیست باید تعریف دقیقی از آن ارائه دهیم. به فرآیندی که به صورت قانونی طی می شود و در آن نسبت به اعتراض به رای امور مالیاتی اقدام می شود، دادرسی مالیاتی گفته می شود. همانطور که می دانید صاحبان هر کسب و کار موظف هستند که در موعد مقرر، نسبت به ارائه اظهار نامه مالیاتی به اداره مالیات، اقدام کنند. کارشناسان یا مامورین ممیز در این اداره اظهار نامه ها را مورد بررسی قرار می دهند. ممکن است در طی این بررسی برخی از اظهار نامه ها رد و برخی تایید شوند.
اگر مودی مبلغی که از طرف اداره مالیات مشخص شده را نپذیرد، این امکان وجود دارد که با استفاده از فرآیند دادرسی مالیاتی به آن میزان مالیات اعتراض کند. اختلافاتی که بین صاحبان کسب و کار و اداره مالیات به دلیل مالیات ایجاد می شوند، از طریق دادرسی مالیاتی قابل حل هستند. معمولا هنگامی که مبلغ مالیات مودی رد می شود، یک مبلغ بیشتر به عنوان مالیات مشخص می شود. در ادامه بحث دادرسی مالیاتی چیست نیز باید گفت که این کار توسط مشاورین مالیاتی انجام می شود.
مراحل دادرسی مالیاتی
چرخه رسیدگی مالیاتی که با عنوان دادرسی مالیاتی از آن یاد می شود، دارای مراحل مختلفی است. مشاورین مالیاتی به دلیل آشنایی می توانند این روند را سریع تر طی کنند. در ادامه موضوع دادرسی مالیاتی چیست قصد داریم مراحل آن را شرح دهیم.
1- مرحله اول دادرسی مالیاتی
در راستای اینکه دادرسی مالیاتی چیست باید گفت که در فرآیند بررسی در اولین مرحله باید به شکایت مودی رسیدگی شود. در این حالت بین مودی و اداره امور مالیاتی باید مذاکره صورت بگیرد. از تاریخ ابلاغ تنها 30 روز مهلت وجود دارد که مودی مدارک خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. وی می تواند در خصوص تعدیل در مالیات درخواست خود را ارائه دهد.
بعد از این پروسه اداره مالیاتی نیز 30 روز مهلت دارد که شکایت را بررسی کند. معمولا پرونده های کوچک در این مرحله متوقف می شوند و نتیجه مورد نظر به دست می آید. در مراتب این دادرسی مالیاتی باید برگ تشخیص توسط امور مالیاتی ثبت شود. این برگ باید به امضای رئیس اداره نیز برسد تا تمامی مراحل قانونی طی شوند. در صورتی که اعتراض از طرف سازمان مالیاتی رد شود، باید در برگ تشخیص این مراتب ثبت شوند؛ سپس این مراتب باید به هیئت حل اختلاف مالیاتی ارائه شوند.
2- مرحله دوم دادرسی مالیاتی
در ادامه بحث اینکه دادرسی مالیاتی چیست، باید گفت که در مرحله دوم دادرسی مالیاتی باید به هیئت حل اختلاف مالیاتی مراجعه شود. بدین منظور باید هیئتی تشکیل شوند و در این خصوص به مودی ابلاغ شود. هیئت از 3 نفر تشکیل شده است که شامل قاضی، نماینده امور مالیاتی و نماینده اتحادیه می باشند. نماینده اتحادیه به نمایندگی از مودی باید حضور پیدا کند. پرونده مالیاتی مودی در این هیئت مورد بررسی قرار می گیرد.
طبق پرونده مالیاتی مودی، رای نهایی صادر می شود. در صورت تمکین مودی به رای، برگ قطعی صادر شده از هیئت حل اختلاف ملاک پرداخت می باشد. در این حالت پرونده پایان پیدا می کند. اگر مودی اعتراض داشته باشد تا 30 روز مهلت دارد که آن را مطرح کند و بدین منظور اداره امور مالیاتی می تواند نسبت به ثبت شکایت اقدام کند و این موضوع به شورای عالی مالیاتی ارجاع شود.
3- مرحله سوم دادرسی مالیاتی
به منظور اینکه بدانیم که دادرسی مالیاتی چیست باید با مراحل آن نیز آشنا باشیم. در این مرحله قصد داریم که در مورد مرحله سوم دادرسی مالیاتی صحبت کنیم. بعد از اینکه 30 روز از ابلاغ گذشت، اگر مودی اعتراض خود را ثبت کرده بود، پرونده باید در شورای عالی مالیاتی بررسی شود. بدون در نظر داشتن ماهیت پرونده باید تشریفات قانونی آن طی شود و شورا باید رای صادره را رد یا تایید کند.
در صورتی که رای صادرشده رد شود، دومین مرحله دادرسی مالیاتی دوباره تکرار می شود و باید موضوع در هیئت اختلاف بررسی شود. اگر رای تایید شود، در این حالت مودی می تواند شکایت خود را در هیئت سه نفره اقتصاد پیگیری کند. در ادامه بحث اینکه دادرسی مالیاتی چیست، باید به مرحله چهارم دادرسی مالیاتی بپردازیم.
4- مرحله چهارم دادرسی مالیاتی
در راستای اینکه مالیات دادرسی چیست باید به مرحله چهارم آن نیز اشاره کنیم. مودی ممکن است به رای صادرشده از طرف شورا اعتراض داشته باشد. در این صورت 30 روز مهلت دارد که به رای اعتراض کند و سپس به هیئت سه نفره وزارت اقتصاد ارجاع می شود. افراد این هیئت توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی انتخاب شده اند. ممکن است مودی به رای صادرشده در این مرحله نیز معترض باشد. به همین دلیل رای به دیوان عدالت اداری به عنوان آخرین مرحله دادرسی ارجاع می شود.
5- مرحله پنجم دادرسی مالیاتی
همانطور که گفته شد در صورت اعتراض مودی باید دیوان عدالت اداری ارجاع شود. در این مرجع، سیستم قضایی حاکم است و با سیستم امور مالیاتی متفاوت می باشد. در این حالت است که مودی باید وکیل داشته باشد و از این طریق شکایت خود از سازمان امور مالیاتی را مطرح کند. رای از طریق هیئت سه نفره وزارت اقتصاد صادر می شود و مودی 3 ماه مهلت دارد تا نسبت به تنظیم شکایت اقدام کند و باید شکایت را به دیوان عدالت اداری تقدیم کند.
دستورالعمل دادرسی مالیاتی به چه صورت است؟
به منظور آشنایی با اینکه دادرسی مالیاتی چیست، باید در خصوص دستورالعمل مالیاتی نیز صحبت کنیم. این اصطلاح به مجموعه ای از اصول، قوانین و قواعد اشاره دارد که در فرآیند مربوط به دادرسی مالیاتی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال تکالیفی که برای مودیان در نظر گرفته شده است، وظایفی که هیئت رسیدگی بر عهده دارند و … از این نوع دستورالعمل ها محسوب می شوند. اینکه دادرسی مالیاتی چیست و آگاهی از آن موجب می شود که ما درک بهتری از دستورالعمل دادرسی داشته باشیم.
این دستورالعمل ها در راستای جلوگیری از بروز تنش یا ایجاد مغایرت در بخش ها ارائه می شوند. در واقع می توانند گامی اثر بخش در راستای برقراری عدالت داشته باشند. دستورالعمل ها توسط مراجع زیر تعیین می شوند:
- قانون مالیات های مستقیم، اصلاحیه های این قانون از تاریخ مشخص
- آیین نامه مرتبط با ماده 219 قانون مالیات مستقیم
- بخشنامه هایی که از طرف اداره امور مالیاتی صادر می شوند.
روش اعتراض به برگ تشخیص مالیات
در ادامه بحث اینکه دادرسی مالیاتی چیست باید گفت که چطور باید به برگ تشخیص مالیات اعتراض کرد. ممکن است اعتراض به برگ تشخیص مالیات بستگی به رقم مالیات داشته باشد؛ اما همیشه اینگونه نیست و امکان دارد به نحوه پرداخت رقم مالیات مرتبط باشد. دادرسی مالیاتی چیست دارای تعریف مشخصی است که باید بر اساس آن عمل شود.
به منظور شکایت و اعتراض به برگ تشخیص مالیات مودی می تواند یک وکیل برای طی کردن این چرخه داشته باشد. در این حالت وی به وکیل این اختیار را می دهد که از جانبش نسبت به تکمیل فرم اعتراض اقدام کند. اسناد و دفاتر نیز باید به صورت رسمی ارائه شوند و درخواست بازنگری صادر شود. فرم مربوطه برای اعتراض باید توسط مودی یا نماینده وی به صورت رسمی تدوین شود و به سازمان امور مالیاتی ارائه شود. در قبال آن نیز باید رسید از سازمان امور مالیاتی دریافت شود.
کلام آخر
در این مقاله به این موضوع که دادرسی مالیاتی چیست، پرداختیم. مراحل دادرسی مالیاتی نیز در این مطلب مورد بررسی قرار گرفتند. بدین منظور می توان از خدمات مشاوره مالیاتی کمک گرفت. زیرا قوانین مالیاتی پیچیده هستند و ممکن است در روند پرداخت مالیات از طرف صاحبان کسب و کار، مشکلاتی ایجاد شود که در این خصوص باید از دادرسی مالیاتی استفاده شود. مراحل آن تا حدی دشوار است و در این را می توان از مشاوره مالیاتی کمک گرفت. در مرحله آخر آن نیز می توان نسبت به گرفتن وکیل دادگستری اقدام کرد. دادرسی مالیاتی چیست را در این مقاله به صورت کامل شرح دادیم.
دیدگاهتان را بنویسید