حق اولاد چیست و چطور محاسبه میشود؟
حق اولاد چیست؟ حق عائله مندی چیست؟ حق اولاد دختر تا چند سالگی تعلق می گیرد؟ حق اولاد پسر تا چند سالگی قابل پرداخت؟ حق اولاد به چند فرزند تعلق می گیرد؟ مبلغ حق اولاد چقدر است؟ اینها سوالاتی هستند که در این خصوص پرسیده می شوند. حتما تا به حال شده است که در بخش مزایا و حقوق در فیش حقوقی با مواردی مانند حق اولاد یا عائله مندی مواجه شده اید.
کسانی که در مشاغل دولتی یا خصوصی مشغول به کار هستند معمولا تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی یا خدمات درمانی کارکنان دولت هستند. در صورتی که این افراد دارای فرزند باشند، می توانند از مزیت هایی مانند حق اولاد و عائله مندی استفاده کنند. کمک به شاغلین و افزایش رفاه آنها از دلایل اصلی این مزایا می باشد. در ادامه به این موضوع اشاره خواهیم کرد که حق اولاد چیست و به چه صورت محاسبه می شود.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حق اولاد چیست؟
قبل از اینکه یگوییم که حق اولاد چگونه محاسبه می شود باید بدانیم که حق اولاد چیست؟ کارمندان و کارگرانی که فرزند دارند بر اساس قانون مبلغی را در انتهای ماه دریافت می کنند. این کمک هزینه برای مخارج مربوط به فرزندان به سرپرست داده می شود. فرقی ندارد که فرد شاغل بیمه شده تامین اجتماعی باشد یا خدمات درمانی کارکنان دولت! در هر صورت وی شامل شاغلین امکان استفاده از این مزیت را دارند.
تعریف حق اولاد و عائله مندی برای افرادی که در بخش های دولتی شاغل هستند تا حدودی با افراد شاغل در بخش خصوصی متفاوت است. در حقیقت کارمندان شاغل در بخش دولتی علاوه بر دریافت حق اولاد، کمک هزینه مربوط به عائله مندی همسر را نیز دریافت می کنند.
در گذشته پرداخت حق اولاد در بخش خصوصی تنها برای دو فرزند قابل پرداخت بود؛ اما از سال 1394 بر اساس قوانین حمایت از افزایش جمعیت محدودیت تعداد فرزند برداشته شد. در نتیجه فرد شاغل هر تعداد فرزند داشته باشد می تواند برای آنها حق اولاد دریافت کند و این مبلغ روی فیش حقوقی وی قابل تفکیک و مشاهده است. یکی دیگر از نکات در مورد حق اولاد این مورد است که این مزیت مختص مردان نیست و زنان شاغل نیز می توانند دریافت کنند.
محاسبه حق اولاد و عائله مندی در شرکت ها باید توسط حسابداران و با استفاده از نرم افزار مالی انجام شود. در این راستا از انواع نرم افزار مانند نرم افزار سپیدار می توان استفاده کرد. با این نرم افزار می توانید به راحتی نسبت به محاسبه حق اولاد اقدام کنید. در این راستا باید بدانیم که حق اولاد چیست و با حق عائله مندی چه تفاوتی دارد.
فرق حق اولاد و حق عائله مندی شاغلین دولت با بخش خصوصی
در این مطلب دانستیم که حق اولاد چیست و چه کاربردی دارد. حال در این بخش می خواهیم بدانیم که تفاوت حق اولاد و عائله مندی کارکنان دولت با بخش خصوصی در چیست؟ در بند 4 ماده 68 قانون خدمات کشوری به کارمندان مرد شاغل، بازنشسته و وظیفه بگیر که دارای همسر هستند 800 امتیاز تعلق می گیرد. همچنین به هر فرزند نیز برابر با 200 امتیاز داده می شود و این امتیاز ها تا سه فرزند قابل دریافت هستند.
باید در نظر داشت که حق اولاد تا یک سن خاص برای فرزندان در این حالت اختصاص می یابد. فرزندان می توانند به شرط ادامه تحصیل و نداشتن شغل تا سن 25 سالگی و نداشتن همسر برای فرزند اناث از این مزایا برخوردار شوند.
در صورتی که کارمند زن (شاغل، بازنشسته و وظیفه بگیر) همسر نداشته باشد و یا همسرش از کار افتاده یا معلول باشد و مجبور شود که خود خرجی فرزندان را تامین کند، می تواند از حق عائله مندی برخوردار شود. برای فرزندانی که معلول هستند نیز با توجه نظر پزشکی قانونی، محدودیت سنی اعمال نمی شود. این موارد در هنگام محاسبه حقوق و دستمزد باید مد نظر حسابدار قرار بگیرند. با توجه به موارد ذکر شده می توان فهمید که مبلغ کمک هزینه حق اولاد کارمندان دولتی با بخش خصوصی متفاوت است. فرق این دو در صورتی که بدانیم حق اولاد چیست، بسیار آشکارتر می باشد.
حق اولاد در قانون کار به چه کسانی تعلق می گیرد؟
کسانی که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند همواره این سوالات را مطرح می کنند که حق اولاد چیست و در قانون کار به چه کسانی تعلق می گیرد؟ بر طبق ماده 86 قانون تامین اجتماعی عائله مندی تنها برای دو فرزند بیمه شده قابل پرداخت است با توجه به شرایط زیر:
- سابقه پرداخت حق بیمه بیمه شده حداقل 720 روز کاری باشد.
- کمتر بودن سن فرزندان از 18 سال تمام، اشتغال آنها یا وجود بیماری یا نقص عضو با رای کمیسیون پزشکی بر اساس ماده 91 و از کار افتادگی آنها.
همانطور که در بالا اشاره شد شرط محدودیت فرزند امروزه دیگر برداشته شده است و امکان دریافت حق اولاد برای تمامی فرزندان وجود دارد. برخی دیگر از شرایط حق اولاد بر اساس قانون کار شامل موارد زیر می باشند:
- بیمه بودن کارگر یا کارمند در تامین اجتماعی
- در صورت اشتغال زن و مرد در یک کارگاه، هر دو می توانند به تنهایی حق اولاد دریافت کنند.
با توجه به مواردی که گفته شد می توانیم به این موضوع پی ببریم که حق اولاد چیست و بر طبق قوانین کار چه کسانی مستحق دریافت آن هستند.
محاسبه حق اولاد و حق عائله مندی
ما تا کنون به این موارد اشاره کردیم که حق اولاد چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد. در این بخش قصد داریم به روش محاسبه آن اشاره کنیم. در ماده 86 قانون حق اولاد تامین اجتماعی، حق اولاد یا عائله مندی باید سه برابر کمترین میزان مزد روزانه یک کارگر ساده برای هر فرزند باشد. این مبلغ به صورت ماهانه پرداخت می شود و باید ححداقل دستمزد روزانه کارگر یا کارمند را در همان سال در عدد 3 ضرب کنیم و عدد به دست آمده را در تعداد فرزند ضرب کنیم. این فرمول محاسبه حق اولاد به شرح زیر می باشد:
1 × حداقل مزد روزانه × 3 = محاسبه حق اولاد یک فرزند
همانطور که گفته شد حق اولاد در بخش خصوصی درواقع همان عائله مندی می باشد. این موضوع برای کسانی که در بخش دولتی مشغول به کار هستند متفاوت است؛ زیرا برای این افراد از نظام هماهنگ پرداخت حقوق استفاده می شود. در نتیجه حق عائله مندی از حق اولاد جدا می باشد. یک تفاوت دیگر نیز با بخش خصوصی وجود دارد و آن این است که حق اولاد تنها برای سه فرزند قابل پرداخت می باشد. فرمول محاسبه حق اولاد و عائله مندی در ادامه آورده شده است.
محاسبه حق اولاد یک فرزند کارکنان دولت = 14 درصد × ضریب سالانه × کمترین حقوق مبنا
محاسبه عائله مندی کارکنان دولتی= 70 درصد × ضریب سالانه × کمترین حقوق مبنا
علاوه بر تفاوت حق اولاد و عائله مندی در دو بخش دولتی و خصوصی، این دو در عیدی نیز باهم متفاوت هستند. حق اولاد چیست و چگونه محاسبه می شود یکی از پرسش های کسانی است که شاغل هستند. به همین دلیل در این مقاله به صورت جامع و کامل به آن پرداختیم.
عدم پرداخت حق اولاد توسط کارفرما
ما در این مقاله به این موضوع اشاره کردیم که حق اولاد چیست و تفاوت آن با عائله مندی بخش دولتی در چه می باشد. گاهی کارفرما در بخش خصوصی ممکن است حق اولاد را پرداخت نکند! همانطور که می دانید بر طبق قانون کار مزایای مربوط به حق اولاد یا همان عائله مندی باید پرداخت شوند و روی فیش حقوقی فرد شاغل قابل مشاهده باشند. این کار بر عهده کارفرما است و باید در هنگام واریز حقوق پرداخت شود.
اگر با کارفرما بر سر پرداخت حق اولاد دچار مشکل شوید می توانید بدین منظور به شورای حق اختلاف مراجعه کنید و مشکل خود را مطرح کنید. مبلغ مربوط به حق اولاد هر ساله افزایش می یابد و کارفرما باید این مزیت در فیش حقوقی فرد درج کند. آگاهی از اینکه حق اولاد چیست می تواند به شما در این موارد بسیار کمک کننده باشد تا بتوانید حق و حقوق خود را دریافت کنید.
محاسبه حق اولاد با نرم افزار سپیدار
ما در این مطلب به اینکه حق اولاد چیست اشاره کردیم. در این بخش قصد داریم به این بپردازیم که حق اولاد با چه نرم افزاری قابل محاسبه است. همانطور که می دانید امروزه نرم افزارهای مالی موجب شده اند که روند محاسبه مواردی مانند حق اولاد و عائله مندی با سرعت بیشتری طی شوند.
استفاده از نرم افزارهای حسابداری در این خصوص به ویژه شرکت های خصوصی بسیار ضروری است. با این روش به راحتی می توانید مزایایی مانند حق اولاد را در فیش حقوقی درج کنید. در این راستا نرم افزار سپیدار یکی از پرکاربردترین نرم افزارها در این خصوص می باشد. اینکه بدانیم حق اولاد چیست و چه تفاوتی با عائله مندی دارد در حسابداری می تواند به ما بسیار کمک کند.
کلام آخر
در این مطلب به اینکه حق اولاد چیست، به صورت کامل پرداختیم. این مزایا در بخش های خصوصی و دولتی باید در فیش حقوقی ثبت شود. به ازای هر فرزند در بخش خصوصی امکان پرداخت حق اولاد وجود دارد. البته عواملی مانند افزایش سن فرزند یا ازدواج وی می تواند موجب قطع شدن این مزیت شوند. در مورد بخش دولتی موضوع متفاوت است حق عائله مندی همسر نیز به فرد شاغل پرداخت می شود؛ اما حق اولاد تنها تا 3 فرزند قابل دریافت است.
دیدگاهتان را بنویسید