حقوق معوقه؛ از شکایت تا دریافت کامل مطالبات
حقوق معوقه یکی از مواردی است که کارمندان و کارگران به آن معترض هستند. در این راستا مواردی مانند اگر کارگر از کارفرما شکایت کند، معوقات حقوق چیست، حقوق عقب افتاده، کارگر تا چه زمانی می تواند از کارفرما شکایت کند، نمونه دادخواست مطالبه حقوق و مزایای کارگر و مراحل شکایت از کارفرما مطرح می گردند. به همین ما قصد داریم در این مقاله در این خصوص مطالبی را ذکر کنیم.
می توان گفت که در قانون کار مشکلات زیادی برای قشر کارگر و کارمند وجود دارد که یکی از آنها مسئله حقوق معوقه کارگران می باشد. هنگامی که کارفرما حقوق را به موقع پرداخت نکند، حقوق کارگر به صورت معوقه در نظر گرفته می شود که به عنوان یکی از مطالبات باید به وی پرداخت شود. متاسفانه در برخی از موارد حقوق های معوقه از 6 ماه تا یک سال هستند که در این مدت زمان کارگر نمی تواند نیازهای روزمره خود را برطرف کند. بدیهی است که در این صورت زمینه برای شکایت از کارفرما بدین منظور فراهم خواهد شد.
در شرکت ها از طریق نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار، مواردی مانند حقوق و مزایا محاسبه می شوند. در صورت وجود حقوق معوقه کارکنان نیز باید با استفاده از این نرم افزارها، به درستی مطالبات محاسبه و پرداخت شوند.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حقوق معوقه چیست؟
یکی از اصلی ترین چالش ها در پرداخت و محاسبه حقوق و دستمزد در ایران، حقوق معوقه است! تمامی کسانی که در شرکت های خصوصی و دولتی کار می کنند با این اصطلاح آشنا هستند. زمانی که یک فرد در یک شرکت مشغول به کار است توقع دارد در زمان مقرر حقوقش پرداخت شود؛ اما همانطور که ذکر شد در برخی از شرکت ها کارفرما حقوق را در سر موعد پرداخت نمی کند و مبحث حقوق معوقه مطرح می شود.
در قراردادهای کاری که بین کارفرما و کارمند بسته می شوند باید میزان حقوق، زمان و شیوه پرداخت آن مشخص شود. این امکان وجود دارد که کارفرما به دلایل مختلف از پرداخت حقوق در زمان مقرر سربازند. به همین دلیل این حقوق های معوقه می تواند زمینه برای شکایت علیه وی فراهم کنند.
عدم پرداخت حقوق توسط کارفرما
همانطور که ذکر شد عدم پرداخت حقوق توسط کارفرما موجب می شود که از اصطلاح حقوق معوقه استفاده شود. در این خصوص این سوال مطرح می شود که آیا کارفرما می تواند از پرداخت حقوق اجتناب کند؟ باید گفت که بر طبق قانون کار کارفرما نمی تواند حقوق کارکنان را پرداخت نکند! همه کارفرمایان این وظیفه را دارند که در زمان تعیین شده بر اساس قرارداد بین دو طرف، حقوق کارمند یا کارگر خود را پرداخت کنند. بدیهی است که عدم انجام این کار می تواند مشکلات حقوقی برای وی ایجاد کند.
روش مطالبه حقوق معوقه
یکی از مراجع اصلی برای مطالبه حق و حقوق کارمندان و کارگران، اداره کار است. تمامی مواردی که در فیش حقوقی درج می شوند مانند حق بیمه، حداقل حقوق، اضافه کاری و … بر اساس قوانین مربوط به اداره کار تعیین می شوند. به همین جهت در صورت داشتن حقوق معوقه و عدم پرداخت آن توسط کارفرما باید به این اداره مراجعه شود.
بهتر است قبل از اینکه به اداره کار مراجعه کنید در این خصوص با کارفرما گفتگو کنید. اگر وی در این خصوص رسیدگی لازم را انجام نداد می توانید شکایت را از طریق اداره کار پیگیری کنید.
شکایت از حقوق معوقه
به منظور دریافت حقوق های معوقه از کارفرما در صورتی که وی در این راستا پاسخگو نباشد می توانید این مورد را به صورت قانونی تر از طریق مراجعه به اداره کار پیگیری کنید. در این خصوص مراحل زیر باید دنبال شوند:
- یافتن شعبه ثبت بیمه توسط کارفرما
- مراجعه به اداره کار و دریافت نامه برای بیمه گذار
- مراجعه به بیمه گذار با داشتن نامه و جمع آوری سوابق بیمه ای
- بردن سوابق بیمه به اداره کار و مطرح کردن شکایت
- تحویل نامه سازش توسط اداره کار به کارمند یا کارگر برای جلسه سازش
- برگزاری جلسه سازش
- جلسه حل اختلاف بین طرفین
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص حقوق معوقه مطالبی را ذکر کردیم. باید گفت که ممکن است برخی از کارفرمایان باید وجود قرارداد مبنی بر پرداخت حقوق در زمان مقرر، از این کار اجتناب می ورزند و گاهی حقوق کارگر را تا ماه ها پرداخت نمی کنند! این کار بر خلاف قانون است و می توان آن را از طریق اداره کار پیگیری کرد. بدین منظور قبل از هر چیز باید با کارفرما در این زمینه گفتگو کرد و در صورت عدم نتیجه، باید مراحل شکایت از طریق اداره کار پیگیری شوند.
دیدگاهتان را بنویسید