حساب معین چیست؟
حساب معین چیست و اینکه چه کاربردی در حسابداری دارد را در این مقاله مورد بررسی قرار خواهیم داد. در این خصوص ممکن است مواردی مانند نمونه حساب معین، تعریف حساب معین در سپیدار، حساب معین هزینه ها، حساب معین و تفصیلی و حساب معین حقوق و دستمزد نیز مطرح شوند.
از ابزارهای مهم حسابداری که به منظور ثبت و نظارت روی تراکنش های مالی کاربرد دارد، حساب معین است. در این سیستم ثبت تراکنش، به کنترل و مدیریت مالی شرکت ها کمک می شود. برای این کار از راه بدهکار و بستانکار کردن حساب مالی استفاده می شود. اینکه حساب معین چیست و چه کاربردی دارد می تواند به ما درک بهتر مدیریت تراکنش های مالی در حسابداری کمک بیشتری کند. امروزه از نرم افزارهای حسابداری برای محاسبه امور مالی استفاده می شود مثلا نرم افزار سپیدار یکی از نرم افزارهای کاربردی در این زمینه است.
می توان گفت یکی از مهم ترین مفاهیم حسابداری که بیشتر در طبقه بندی داده ها به کار می رود، همین حساب معین است. بر اساس قوانین و اصول حسابداری، داده ها باید در سه گروه حساب کل، معین و تفضیلی دسته بندی شوند. ما در این مطلب قصد داریم به این بپردازیم که حساب معین چیست؛ بنابراین با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حساب معین چیست؟
حساب معین (Subsidiary Account) ابزاری است برای طبقه بندی اطلاعات و گزارش ریز حساب ها به منظور گزارش دهی آن ها به صورت درون سازمانی. درک اینکه حساب معین چیست می تواند به ما کمک کند تا از آن بهتر در حسابداری استفاده کنیم. ما در تعریف این حساب از اصطلاح درون سازمانی استفاده کردیم. باید گفت که به طور کلی در حسابداری دو نوع گزارش کاربرد دارد:
- گزارش درون سازمانی: گزارشات به افراد درون سازمان مانند مدیران ارائه می شوند. این افراد نیازمند جزئیات بیشتری در این خصوص هستند. به همین دلیل حسابدار شرکت باید با استفاده از حساب معین ریز گزارشات را به این افراد بدهد.
- گزارش برون سازمانی: گزارشات در این صورت به افرادی خارج از سازمان ارائه می شوند. به عنوان مثال اداره امور مالیاتی، بیمه ها، سهام داران شرکت های دیگر و … از این دست هستند.
حساب معین چه ویژگی هایی دارد؟
هر کدام از ابزارهای مالی حسابداری مانند حساب معین دارای ویژگی های مختص به خود هستند. در این راستا برای اینکه بدانیم حساب معین چیست باید با این ویژگی ها آشنا شویم.
- تفصیل پذیر بودن حساب های معین: با توجه به این ویژگی باید گفت که باید جزئیات بیشتری از حساب های معین را در زمان ثبت سندهای حسابداری ثبت کنیم. به عنوان مثال ممکن است در یک حساب به جزئیات بیشتری احتیاج باشد که در این صورت از باید از حساب معین استفاده شود.
- تسعیر پذیر بودن حساب های معین: برخی از حساب ها مانند حساب های ارزی دارای مانده ریالی هستند. بر اساس استانداردهای مربوط به حسابداری باید در گزارش های صورت مالی این حساب ها با نرخ روز ارز محاسبه شوند. به این معنی که مانده ریالی نیز باید به روز شود.
به این روند تسعیر گفته می شود و به همین دلیل تسعیر پذیری یکی از ویژگی های حساب های معین به شمار می رود. این کار موجب می شود که فرق ریالی تسعیر ارز به سود و زیان تسعیر ارز انتقال پیدا کند. باید قبل از اینکه حساب معین گردش دار شود این ویژگی باید فعال شود. در صورت گردش دار بودن نمی توان آن را تغییر داد.
- امکان نظارت و کنترل بر حساب در طی دوره: یکی از ویژگی های مهم حساب معین، کنترل ماهیت حساب ها در طی دوره می باشد. با کنترل ماهیت مانده حساب می توان در جهت شناسایی اشتباهات گام برداشت و نسبت به اصلاح آنها اقدام مناسب انجام داد.
- امکان حسابداری ارزی: در صورت انجام عملیات مالی به صورت ارزی نیاز به ثبت اطلاعات ارزی در سند حسابداری است. قبل از گردش دار شدن حساب معین باید این ویژگی فعال گردد.
روش تحریر دفتر معین به چه شکل است؟
در ادامه بحث اینکه حساب معین چیست در این بخش قصد داریم در خصوص روش تحریر دفتر معین صحبت کنیم. جریان کاری برخی از شرکت ها موجب می شود که به جزئیات مالی بیشتری نیاز داشته باشند. این نوع اطلاعات به سادگی از دفاتر کل قابل استخراج نیستند. به همین دلیل دفاتر کمکی و فرعی در این خصوص تحریر می شوند که با نام دفتر معین شناخته می شوند.
نگهداری از حساب های جزء حساب کل با استفاده از دفتر معین انجام می شود. این دفاتر اغلب از روس سندهای حسابداری نوشته می شوند. از این رو در اسناد حسابداری به منظور درج مبلغ معین و عطف معین ستون هایی در نظر گرفته شده است. رویدادهای مالی به یک صفحه خاص از دفتر معین منتقل می شوند که عطف معین به آن مرتبط می باشد.
دفتر معین یا همان حساب معین دارای ورودی هایی مانند وجه نقد، انواع حساب های پرداختنی و دریافتنی، سرمایه گذاری، انواع هزینه ها و … است. این دفتر یک منبع موثق برای گردآوری تمامی حساب ها می باشد. به عنوان مثال در آن می توانیم حساب های کنترل را مشاهده کنیم که در واقع سوابق خلاصه ای محسوب می شوند. به منظور آگاهی از اینکه حساب معین چیست و چه کاربردی دارد باید این موارد ذکر می شدند/
انواع حساب معین
جالب است بدانید در راستای اینکه حساب معین چیست، باید بگوییم که این حساب دارای انواع مختلفی می باشد. ما در ادامه به انواع حساب معین اشاره خواهیم کرد:
- حساب معین از نوع دارایی جاری
- حساب معین صندوق
- حساب بانک
- حساب تنخواه گردان
- حساب های اسناد دریافتی
- انواع حساب های دریافتی
- حساب پیش پرداخت
- حساب معین دارایی ثابت
- حساب زمین، ساختمان، ماشین آلات، وسایل نقلیه
- حساب دارایی نا مشهود
این موارد تنها بخشی از حساب های معین بودند که به آنها اشاره شد. در راستای اینکه حساب معین چیست آشنایی با این موارد می تواند مفید باشد.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص اینکه حساب معین چیست صحبت کردیم. باید گفت که این ابزار حسابداری کاربرد زیادی در نشان دادن جزئیات امور مالی دارد. این جزئیات در دفاتر کل قابل ثبت نیست و به همین دلیل از حساب معین به عنوان یک حساب کمکی بدین منظور استفاده می شود تا در مواقع مختلف بتوان از جزئیات آن استفاده کرد.
دیدگاهتان را بنویسید