حسابرسی چیست؟ و آشنایی با انواع حسابرسی
حسابرسی چیست و انواع آن کدامند؟ تفاوت حسابرسی و حسابداری در چیست؟ آیا می توان با استفاده از حسابرسی خطاهای درون سازمانی را کاهش داد؟ وظایف یک حسابدار چه هستند؟ این موارد سوال هایی هستند که ممکن است برای یک شخص علاقه مند به حسابداری پیش بیایند. در طی فرآیند حسابرسی باید با این مفاهیم آشنا باشید تا بتوانید در این راستا پیشرفت بیشتری داشته باشید. حسابرسی به عنوان زیر مجموعه حسابداری تلقی می شود؛ اما به منظور پیشرفت در این حیطه، می تواند نقش مهم تری داشته باشد. البته در حسابداری نیز امکان پیشرفت و ارتقاء کاری، وجود دارد.
باید گفت در کنار محاسبه امور مالی در طی سال، نیاز به کنترل و بررسی نهایی نتایج نیز وجود دارد. در نتیجه اینجاست که نیاز به حسابرسی و حسابرس بیشتر احساس می شود. مدارک و اسناد در انتهای هر دوره مالی، باید از این طریق مورد بررسی قرار بگیرند تا از هرگونه اشتباه یا تقلب جلوگیری شود. به منظور آشنایی با مفهوم دقیق حسابرسی، تا انتهای مقاله ” حسابرسی چیست ” با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حسابرسی چیست و اصول آن چه می باشد؟
در انتهای هر دوره مالی، گزارشات باید توسط حسابدار ارائه شوند. بررسی و ارزیابی این گزارشات باید توسط فردی مستقل از شرکت انجام شود. البته گاهی شرکت ها دارای حسابرس داخلی هستند. این فرد در واقع به عنوان حسابرس، وظیفه دارد که گزارشات مربوط به اسناد مالی در طی سال را بررسی کند و در صورت بروز مشکل، آن را به اطلاع کارفرما برساند. در حقیقت حسابرسی فرآیند ارزیابی تمامی اسناد و صورت های مالی در طی یک دوره مشخص می باشد. باید به این نکته توجه کنید که این روند دارای اصول مشخصی است و تنها با رعایت این اصول، می توان به فرآیند گفته شده، حسابرسی گفت! اصول اصلی این فرآیند عبارتند از:
- ارائه گزارشات به صورت دقیق و بی طرفانه
- پایبند بودن به هدف اصلی حسابرسی و پیدا کردن اشتباهات و تقلب در اسناد حسابداری
حسابرس دارای وظیفه بسیار مهمی مانند تایید یا رد، درستی اسناد مالی می باشد. به همین جهت حسابرسی جزو یکی از مشاغل بسیار حساس و مهم محسوب می شود. اشتباهاتی که حسابرس باید به آن ها پی ببرد، می توانند منجر به جریمه های مالیاتی برای شرکت شوند. از این رو نقش زیادی در سود و زیان شرکت خواهند داشت. با توجه به مطالب ذکر شده در مقاله ” حسابرسی چیست ” می توانید درک درست تری از وظایف یک حسابرس داشته باشید.
در صورت یافتن اشتباهات، از ضررهای بیشتر می توان جلوگیری کرد و این موضوع موجب می شود که هزینه های شرکت نیز کاهش پیدا کند. با به کارگیری اصول حسابرسی می توان موفقیت بیشتری در این فرآیند کسب کرد. در برخی از اسناد مالی از اصول کدینگ حسابداری استفاده می شود که طبیعتا، حسابرسی این اسناد نیز راحت تر خواهد بود.
انواع شیوه های حسابرسی
در طی فرآیند حسابرسی، می توان از انواع شیوه های آن برای بهبود نتایج به دست آمده، استفاده کرد. در صورت رعایت استاندارد حسابرسی، کیفیت کار قابل ارزیابی خواهد بود. در صورتی که حسابرس با استاندارد ها آشنایی داشته باشد، روش استفاده از آن ها را در طی فرآیند حسابرسی خواهد دانست. اینکه انواع شیوه های حسابرسی چیست و روش استفاده از آنها به چه صورت است، می تواند در کیفیت کار وی تاثیرگذار باشد. در ادامه به انواع روش های حسابرسی خواهیم پرداخت.
- حسابرسی انواع صورت های مالی به عنوان اساسی ترین نوع حسابرسی به منظور بررسی اسناد مالی و رد یا تایید تطبیق این موارد با اصول حسابداری ( ارزیابی درستی سند حسابداری و حساب شرکت مثل حساب تفصیلی) که باید به عنوان اولین قدم انجام شود.
- حسابرسی رعایت با بررسی تطابق سندهای مالی با کنترل های داخلی بر اساس سیاست ها و قوانین دولتی که همواره بروزرسانی می شوند.
- حسابرسی عملیاتی با مشخص کردن هدف، به منظور صرفه اقتصادی برای شرکت و بیان راهکارها برای افزایش سودآوری آن.
- حسابرسی قانونی در شرکت هایی که اعضای آن با مشکل قانونی (به دلیل ضررهای مالی یا اختلاف بین سهامداران) مواجه شده اند، باید توسط حسابرس به عنوان یک نهاد حل اختلاف، انجام شود و راهکار قانونی به شرکا پیشنهاد داده شود.
- حسابرسی داخلی با ارائه گزارشات به صورت هفتگی، ماهانه و سالانه، با هدف راستی آزمایی اسناد توسط افرادی که در واحد حسابداری مشغول به فعالیت هستند. در مورد حسابرسی داخلی در مقاله ” حسابرسی چیست ” تنها به همین مورد اکتفا می کنیم.
تعریف حسابرس و انواع آن
عملیات حسابرسی توسط شخصی به نام حسابرس انجام می شود. اگر حسابرسی را از نظر رشته دانشگاهی بخواهیم تجزیه و تحلیل کنیم، به عنوان زیر مجموعه حسابداری در نظر گرفته می شود؛ اما حسابرس باید بر حسابداری مسلط باشد تا بتواند حسابرسی انجام دهد. در تعریف حسابرسی چیست نیز به این نکته اشاره شد که حسابرس باید بتواند نسبت به ارزیابی اسناد مالی ارائه شده توسط حسابدار اقدام کند. این موضوع نشان می دهد که وی به تمامی اصول حسابداری نیز باید مسلط باشد تا بتواند اشتباهات اسناد مالی را بررسی کند. حسابرسی چیست و محتوای آن می تواند یک مقاله کامل برای درک درست شما از تعریف حسابرس و انواع آن نیز باشد.
حسابرس باید در حوزه محاسبات و تجزیه و تحلیل اطلاعات، حرفه ای باشد و از مهارت بالایی در این زمینه برخوردار باشد. در این راستا باید علاوه بر آشنایی با اصول حسابداری و حسابرسی، با انواع نرم افزار حسابداری و آموزش حسابداری نیز آشنا باشد. مهارت هایی مانند ارتباط کلامی و نوشتاری نیز می توانند به وی در جهت اجرای درست وظایف، کمک کنند. نرم افزار سپیدار و سایر نرم افزارهایی که توسط شرکت همکاران سیستم طراحی و ارائه شده اند، در این راستا می توانند بسیار کابردی باشند. در ادامه مقاله به ذکر انواع حسابرس خواهیم پرداخت.
1- حسابرس داخلی شرکت
در بحث حسابرسی چیست، باید با انواع حسابرس نیز آشنا باشیم. یکی از انواع آن، حسابرس داخلی است که در واقع به عنوان رابط بین شرکت و هیئت مدیره فعالیت می کند. در این راستا به عنوان یک کارمند، باید اسناد مالی را به صورت هفتگی، ماهانه و سالانه مورد بررسی قرار دهد. عملیات داخلی واحد تجاری، توسط این دسته از حسابرسان انجام می شود. بررسی رویه ها، توان مالی شرکت و سیاست ها از وظایف حسابرس داخلی شرکت است.
2- حسابرس مستقل
همانطور که در ابتدای مقاله حسابرسی چیست ذکر شد، در بیشتر مواقع حسابرس به عنوان یک شخص مستقل و بی طرف نسبت به بررسی اسناد مالی شرکت ها، اقدام می کند. در این مورد، فرد در موسسات حسابرسی استخدام می شود و با شرکت های مختلف قرارداد می بندد. در نتیجه در هنگام نیاز به بررسی اسناد و گزارشات مالی، از حسابرسان این شرکت ها استفاده می شود. در این صورت عملیات حسابرسی بر طبق اصول مورد نظر و بر اساس قرارداد، انجام می شود.
در انتهای ارزیابی، حسابرس باید نتیجه بررسی ها را به مجمع صاحبان سهام ارائه دهد. باید گفت که در این حالت حسابرس مستقل نیز یک رابط بین شرکت و هیئت مدیره است. این شخص امور مالی شرکت ها را در ازای دریافت حقوق، به صورت قراردادی انجام می دهد. حسابرسی چیست یکی از مقالات کاکل در این زمینه است. البته در سایر مقالات سایت نیز در این خصوص صحبت خواهیم کرد.
نقش و اهمیت حسابرسی مستقل در حسابداری چیست؟
امروزه در کشورهای مختلف شاهد تاسیس شرکت های حسابرسی و حسابداری هستیم. این شرکت ها با استخدام حسابداران و حسابرسان با تجربه، به شکل مستقل، امور مالی مربوط به شرکت ها و موسسات را انجام می دهند. طبیعتا نقش و اهمیت حسابرسی بر پیشرفت و ارتقاء مالی یک شرکت بر کسی پوشیده نیست؛ اما زمانی حسابرسی مستقل می تواند نقش پر رنگ تری داشته باشد که نیاز به اظهار نظر در مورد صورت های مالی و ارزیابی آن ها باشد. به همین دلیل در محتوای حسابرسی چیست، به این موضوع بیشتر پرداخته شد. در ابتدای بحث حسابرسی چیست نیز به موضوع اهمیت حسابرسی مستقل اشاره شد.
3- حسابرس دولتی
علاوه بر حسابرسان داخلی و مستقل، یک نوع دیگر از حسابرس نیز وجود دارد که وظیفه رسیدگی به امور مالی موسسات دولتی را بر عهده دارد. حسابرس دولتی باید به منظور اظهارنظر در مورد فعالیت های مالی و اقتصادی، گزارشات خود را به منظور رد یا تایید استفاده از اصول حسابداری متداول در اسناد مالی موسسه مورد نظر، ارائه کند. با توجه به اینکه با مفهوم ” حسابرسی چیست ” در این مقاله بیشتر آشنا شدیم، حال باید با تفاوت آن با حسابداری نیز تا حدی آشنا شویم.
تفاوت حسابرسی و حسابداری در چیست؟
در هنگام بررسی اینکه حسابرسی چیست و انواع آن چه هستند، باید به موضوع مهمی مانند تفاوت حسابداری و حسابرسی نیز اشاره شود. از اولین سوالاتی که افراد علاقه مند به رشته های حسابداری به دنبال جواب آن هستند، این است که تفاوت حسابرسی و حسابداری در چیست؟
باید گفت ما در ابتدای مقاله نیز به صورت مختصر به این موضوع اشاره کردیم. این دو حرفه به هم شبیه هستند و باید گفت که حسابرسی در واقع تکمیل کننده حسابداری است. حسابرسی به عنوان زیر مجموعه حسابداری تلقی می شود و اغلب برای بررسی اسناد مالی یک دوره که توسط حسابدار تهیه شده اند، کاربرد دارد. در حالی که حسابدار باید کلیه اسناد مربوط به امور مالی را در طی سال ثبت کند و نیازی به بررسی آنها در انتهای دوره مالی توسط وی، وجود ندارد.
این موضوع که حسابداری یا حسابرسی کدام بازار کار بهتری دارند، در مقالات دیگر به صورت کامل مورد بررسی قرار می گیرد. حسابرسی چیست و انواع آن چیست می تواند به شما در درک کامل این رشته کمک بسیار زیادی کند.
کلام آخر
با توجه به اینکه رشته هایی مانند حسابداری و حسابرسی بسیار پرطرفدار هستند، بهتر است با آنها بیشتر آشنا شویم. باید گفت که حسابرسی نیز مانند حسابداری تعریف مشخصی دارد. در صورتی که از شما پرسیده شود حسابرسی چیست، مطمئنا جواب چندان قانع کننده ای ندارید! زیرا بارها در مورد حسابداری و نقش آن در شرکت ها شنیده اید؛ اما در مورد حسابرسی حتی در گوگل نیز مطلب قابل استنادی وجود ندارد. البته قطعا با مطالعه مقاله پیش رو، اطلاعات جامع و مفید در مورد حسابرسی و انواع آن کسب نموده اید.
دیدگاهتان را بنویسید