انواع صورت های مالی حسابداری
انواع صورت های مالی حسابداری به عنوان ابزار کلیدی برای ارزیابی وضعیت اقتصادی شرکت ها شناخته شده اند. عملکرد مالی شرکت ها از طریق صورت های مالی مربوط به حسابداری، رصد می شود. در این حالت یک دید کلی از ارزش اقتصادی شرکت به سرمایه گذار ارائه می شود. می توان گفت که فعالیت های شرکت با درج در صورت های مالی، ویترینی برای جذب سرمایه گذار هستند.
در راستای تهیه صورت های مالی، باید شکل و چارچوب خاص آنها رعایت شود. در واقع باید به منظور تدوین آنها، استانداردهای حسابداری به کار گرفته شوند. این استانداردها به صورت اصول حسابداری، پذیرفته شده اند. اصول پذیرفته شده حسابداری می توانند به منظور تهیه گزارش های نهایی از وضعیت اقتصادی شرکت، به حسابداران کمک کنند. تهیه انواع صورت های مالی حسابداری می تواند نقش زیادی در پیشرفته شرکت داشته باشند.
با استفاده از انواع نرم افزار های حسابداری مانند نرم افزار سپیدار، نظم بیشتری در صورت های مالی شرکت ایجاد می شود. از این رو بسیاری از شرکت ها از انواع نرم افزار حسابداری مرتبط با نوع کسب و کار خود، بهره می برند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا در مورد انواع صورت های مالی حسابداری، اطلاعات بیشتری کسب کنید.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
تعریف صورت مالی
در حسابداری به اسنادی که در بردارنده اطلاعات مالی فعالیت های شرکت هستند، صورت مالی گفته می شود. در حقیقت صورت های مالی شرکت نشان دهنده اطلاعات مالی شرکت هستند و سرمایه گذار از طریق آنها می تواند در مورد شرکت و امور مالی آن، اطلاعات مورد نیاز را کسب کند. لیست صورت های مالی شامل وضعیت، عملکرد و انعطاف پذیری مالی شرکت است که از این طریق سازماندهی می شود. فعالان اقتصادی از طریق مراجعه به صورت مالی شرکت، می توانند تصمیمات خود را اتخاذ کنند. در مقاله ای به صورت جداگانه به صورت های مالی اساسی حسابداری پرداخته شده است.
با تحلیل و بررسی صورت مالی شرکت، مدیران، سرمایه گذاران و ذی نفعان می توانند درک بهتری از رشد مالی شرکت داشته باشند. در این صورت وضعیت مالی با دوره های قبل قابل مقایسه است و همین موضوع موجب گسترده تر شدن دید سرمایه گذار نسبت به شرکت می شود. صورت مالی اغلب به صورت دوره ای تدوین می شود و به صورت گزارش فصلی یا سالیانه، ثبت می گردد. انواع صورت های مالی حسابداری اغلب باید به صورت دقیق و با نظم زیاد، تنظیم شوند.
ممکن است همزمان با ثبت صورت مالی در یک شرکت، اطلاعات مالی در بازار سرمایه نیز در سایت کدال به صورت ماهانه منتشر شود. با توجه به تعریف صورت مالی شرکت ها، باید با انواع آن نیز آشنا شویم. در ادامه به شرح انواع صورت های مالی حسابداری، شرکت خواهیم پرداخت.
انواع صورت های مالی حسابداری کدامند؟
صورت های مالی دارای انواع مختلفی شامل صورت وضعیت مالی (ترازنامه)، صورت مالی سود و زیان، صورت مالی جریان وجوه نقدی شرکت و صورت سود و زیان کلی شرکت می باشند. هر کدام از این موارد، به عنوان نتایج مالی یک کسب و کار هستند که در شکل های مختلفی، ارائه می شوند. باید بدانید که صورت مالی نمی تواند به تنهایی نشان دهنده وضعیت مالی یک کسب و کار باشد؛ بنابراین باید اطلاعات موجود در صورت های مالی با هم مقایسه شوند تا بتوان شناخت بهتری از وضعیت سلامت مالی شرکت داشت.
در دنیا نیز طبق استانداردهایی که توسط سازمان بین المللی FASB تدوین شده است، در مورد صورت های مالی تصمیم گیری می شود. از برخی از استاندارد های جهانی انواع صورت های مالی حسابداری، در ایران نیز استفاده می شود. البته در کنار این استاندارد های بین المللی، برخی از استانداردها به صورت داخلی تدوین شده اند و در نتیجه باید رعایت شوند. در سال 1398 یک صورت مالی جدید تدوین شد با نام صورت مالی تغییرات در حقوق مالکانه. در این حالت شرکت ها نیازی نیست که گردش مالی مربوط به سود و زیان انباشته خود را، ارائه دهند. در این بخش به بررسی هر کدام به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
1- صورت وضعیت مالی (ترازنامه)
صورت وضعیت مالی یکی از انواع صورت های مالی حسابداری است که در این بخش به آن خواهیم پرداخت. به این صورت وضعیت مالی، ترازنامه گفته می شود و می تواند وضعیت مالی یک واحد تجاری را به صورت لحظه ای نشان دهد. به این معنی که هر لحظه از زمان نیاز باشد، می توان به صورت وضعیت مالی دسترسی پیدا کرد.
ترازنامه به سه بخش دارایی، بدهی و سرمایه تقسیم بندی می شود. در همین راستا، سرمایه گذار می تواند متوجه شود که شرکت چه میزان دارایی، بدهی و سرمایه دارد و آیا گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است یا نه. در این حالت باید مجموع دارایی شرکت با بدهی ها و حقوق سهامداران، برابر باشد.
دارایی های شرکت باید در این نوع صورت مالی، به ترتیب ذکر شوند. یعنی میزان نقد شوندگی از کمتر به بیشتر در صورت مالی ثبت شود. در گذشته صورت های مالی به صورت تی شکل، منتشر می شدند. در استانداردهای جدید، تمامی موارد ذکر شده به صورت ستونی باید در گزارش ثبت شوند.
2- صورت مالی مربوط به سود و زیان شرکت
سود و زیان شرکت در بازه زمانی خاص، در صورت مالی سود و زیان باید درج شود. با آشنایی با انواع صورت های مالی حسابداری، می توان درک درست تری از روند کار شرکت داشت. سرمایه گذار از طریق این صورت مالی می تواند متوجه شود که شرکت در مسیر سود دهی است یا نه.
در صورتی که شرکت در مسیر سود دهی نباشد، طبیعتا باید تجدید نظری در استراتژی های مالی شرکت، انجام شود. در واقع بررسی سود و زیان شرکت می تواند به مدیران نیز کمک کند که در راستای سود دهی بیشتر، تصمیمات بهتری از نظر مالی بگیرند. در نتیجه برنامه ریزی برای آینده با دقت بیشتری انجام می شود و سعی می شود که هزینه ها در زمینه جلوگیری از زیان، کاهش پیدا کند. صورت مالی سود و زیان در یک شرکت باید موارد زیر را در بر داشته باشد:
- در آمد مالیاتی شرکت
- انواع هزینه های عملیاتی
- هزینه های مربوط به فروش، اداری و …
- انواع هزینه مربوط به کاهش ارزش دریافتنی
- انواع درآمد ها و هزینه های شرکت
- هزینه های مالی شرکت
- سایر درآمد ها
3- صورت مالی جریان وجوه نقد شرکت
یکی دیگر از انواع صورت های مالی حسابداری مربوط به شرکت ها، صورت مالی جریان وجوه نقدی است. در این گزارش و صورت مالی باید، ورود و خروج پول نقد در واحد تجاری نشان داده شود. این ورود و خروج وجوه نقد ممکن است به دلیل سرمایه گذاری، فعالیت عملیاتی یا موارد دیگر باشد که نیاز به بررسی دارد. میزان وجوه نقد در این حالت در بازه زمانی مشخصی، بررسی می شوند. در انواع صورت های مالی حسابداری همه چز باید به صورت شفاف ذکر شود.
در این گزارش باید تمامی فعالیت هایی که منجر به تامین مالی شرکت شده اند، در صورت مالی وجوه نقد گنجانده شوند. این کار موجب شفافیت مالی شرکت می شود و باید حسابدار شرکت این روند را به درستی ثبت کند. در ادامه به صورت سود و زیان جامع به عنوان یکی دیگر از انواع صورت های مالی حسابداری، خواهیم پرداخت.
4- صورت سود و زیان کلی شرکت
در صورت سود و زیان کلی باید هزینه ها یا درآمد هایی درج شوند که برای شرکت تحقق یافته و یا تحقق نیافته باشند! در این حالت ممکن است شرکت از طریق آنها، دچار تغییر مثبت و منفی شده باشد؛ اما در صورت مالی سود و زیان، تنها هزینه و درآمد تحقق یافته بیان شود. در نتیجه سود و زیان کلی، صورت مالی جامع تری است که باید در کنار آن ارائه شود تا سرمایه گذار بتواند تصمیم درست تری در راستای سرمایه گذاری، اتخاذ کند. انواع صورت های مالی حسابداری باید با دقت زیاد انجام و ثبت شوند تا ابهامی در روند مالی شرکت وجود نداشته باشد.
کلام آخر
انواع صورت های مالی حسابداری به صورت کامل در این مقاله شرح داده شدند. شما می توانید با مطالعه این موارد، در این خصوص اطلاعات مفیدی کسب کنید. باید بدانید که ثبت و ارائه صورت های مالی حسابداری برای یک شرکت، یک نیاز اساسی می باشد. به همین دلیل در این زمینه باید حسابدار درک کاملی از ثبت و ارائه این صورت های مالی داشته باشد. امروزه نرم افزارهای حسابداری می توانند در ثبت و ارائه صورت های مالی حسابداری به صورت دقیق، بسیار تاثیرگذار باشند.
دیدگاهتان را بنویسید