انواع حسابرسی مستقل چگونه است؟
انواع حسابرسی مستقل در این مقاله به صورت کامل بررسی می شوند. حسابرسی یکی از زیرشاخه های حسابداری است و این دو دارای شباهت های زیادی به یکدیگر هستند. مدیران در راستای موفقیت شرکت، باید به روند حسابداری و حسابرسی شرکت اعتماد داشته باشند؛ اما پروسه حسابرسی شرکت باید به منظور اطلاع از فعالیت ها به صورت اصولی، توسط مدیران ارزیابی شود. حسابرس یک کارمند در شرکت است که باید فعالیت های مالی شرکت را، بررسی و بازبینی کند.
اینکه روش انواع حسابرسی مستقل چگونه است و ماهیت آن به چه صورت است، در این مقاله به صورت کامل ذکر خواهد شد. در این متن به بررسی وظایف حسابرس مستقل و تفاوت آن با نوع داخلی یا دولتی خواهیم پرداخت؛ اما قبل از این موارد باید بدانیم حسابرسی و انواع آن چه هستند، پس با ما همراه باشید.
آنچه در ادامه مقاله خواهید خواند
حسابرسی چیست؟
در مقاله به منظور شرح انواع حسابرسی مستقل، باید به مفهوم حسابرسی نیز اشاره شود. اسناد و مدارک مالی شرکت که توسط حسابدار تهیه و تنظیم شده اند، توسط حسابرس مستقل بررسی می شوند. درواقع کار اصلی حسابرس، بازبینی اسناد مالی برای جلوگیری از اشتباه و تقلب است.
این امور مالی که به صورت اسناد مالی ارائه شده اند، با هدف راستی آزمایی توسط حسابرس، بررسی می شوند. می توان گفت که حسابرسی، اساس اصلی حسابداری است. در این حالت کارفرما باید بررسی و بازبینی امور مالی شرکت را به حسابرس بسپرد. قبل از آشنایی با انواع حسابرسی، باید بدانیم که حسابرس کیست و چه وظایفی دارد، بنابراین با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
حسابرس کیست؟
اینکه حسابرس کیست و چه وظایفی بر عهده دارد را، در این بخش شرح خواهیم داد. مسئولیت حسابرسی اسناد مالی بر عهده حسابرس شرکت است. این فرد به صورت مستقل از شرکت باید نسبت به بررسی اسناد اقدام کند. بدین معنی که حسابرس نباید ارتباط و منافع مشترکی با بخش مالی شرکت داشته باشد. در مقاله حسابرسی چیست؟ با این رشته تحصیلی می توانید بیشتر آشنا شوید.
حسابرس باید در این زمینه تحصیلات مرتبط داشته باشد تا بتواند به صورت تخصصی در این حرفه مشغول شود. این شخص باید بر کلیه امور حسابداری تسلط داشته باشد و با اصول و استاندارد های آن آشنا باشد. در صورت تخلف حسابرس، مجازات های سنگینی برای وی تعیین شده است. در ادامه با انواع حسابرسی آشنا خواهیم شد و در همین راستا به بررسی حسابرسی مستقل به صورت جداگانه خواهیم پرداخت.
انواع حسابرسی کدامند؟
به طور کلی بر طبق تابعیت سازمانی، حسابرسی شامل دو نوع مستقل و داخلی است. البته یک نوع حسابرسی نیز وجود دارد که به صورت دولتی است که برای ارگان های دولتی، کاربرد دارد. در اینجا دو مورد حسابرسی مستقل و داخلی بررسی می شوند.
حسابرسی مستقل: در این نوع حسابرسی باید یک حسابرس مستقل از شرکت، اسناد مالی را به صورت دقیق بررسی می کند. این شخص باید مستقل از شرکت باشد و اشتباهات اسناد را استخراج کند.
حسابرسی داخلی: در موسسات بزرگتر، از حسابرسان داخلی استفاده می شود. برای حسابرس داخلی در چارت سازمانی جایی در نظر گرفته می شود و این شخص دارای وظایف و اختیارات مشخصی است. هدف از استقرار این حسابرس در شرکت، ارزیابی نحوه انجام وظایفی است که بر واحدهای سازمانی، محول شده است. این افراد زیر نظر مدیر عامل فعالیت خود را انجام می دهند. به جهت اطلاع از انواع حسابرسی مستقل، باید با انواع حسابرسی نیز آشنا شد تا بتوان درک کاملی از هر دو داشت.
انواع حسابرسی مستقل چگونه است و چه کاربردی دارد؟
به منظور بررسی سوابق مالی شرکت ها، سازمان ها و … می توان از حسابرسی مستقل استفاده کرد. این کار باید توسط حسابرسان حرفه ای به صورت دقیق انجام شود. حسابرسان مستقل به عنوان کارمند، به صورت جداگانه، نسبت به حسابرسی حساب های مالی شرکت اقدام می کنند.
مدیران از این اشخاص دعوت می کنند تا در این خصوص با یکدیگر قرارداد ببندند. می توان گفت که در انواع حسابرسی مستقل، باید نتایج کار حسابداران شرکت ها، به صورت دقیق بررسی شود. حسابرس موظف است که نتایج بررسی ها را به کارفرما و رئیس شرکت ارائه دهد. سهام داران و هیئت مدیره نیز باید در این راستا از نتایج، مطلع باشند.
حسابرس مستقل باید در خصوص عملیات حسابداری، نرم افزارهای حسابداری، ارائه مشاوره در خصوص سیستم حسابداری و تهیه گزارش های مالی، اطلاعات جامع و کاملی داشته باشد.
حسابرس مستقل چه شخصی است؟
همانطور که اشاره شد، در انواع حسابرسی مستقل امور مالی ارزیابی می شوند. حسابرس مستقل کسی است که این امور را انجام می دهد. این شخص باید به صورت مستقل، نسبت به انجام امور محول شده، اقدام کند. در این راستا از جانب مدیران و صاحبان شرکت برای وی دعوت نامه، ارسال می شود.
حسابرس باید نتایج بررسی را، شخصا به فرد دعوت کننده ارائه دهد. در این حالت حسابرس مستقل، کارمند شرکت مورد نظر نیست و تنها به دلیل بستن قرارداد با آن شرکت، باید نسبت به بررسی اسناد و صورت های مالی در طی یک دوره مشخص، اقدام کند. در انواع حسابرسی مستقل این نکات رعایت می شود.
وظایف حسابرسان مستقل
به منظور جلوگیری از تقلب و سوء استفاده در اسناد مالی شرکت، انواع حسابرسی مستقل می تواند کارگشا باشد. از این رو گزارشات مالی باید توسط حسابرسان مستقل از شرکت، بررسی شوند. در این حالت از هر گونه تقلب و سوءاستفاده جلوگیری خواهد شد. حسابرس مستقل وظیفه دارد که مدارک و اسناد را بررسی کند و نتایج را با استانداردهای حسابداری تطبیق دهد. در نتیجه می تواند یک گزارش بی طرفانه به مدیر شرکت در زمینه اسناد مالی، ارائه دهد. تمامی مدارک مورد نیاز حسابرس مستقل باید توسط صاحب کسب و کار، در اختیار وی قرار بگیرند. وظایف حسابرس مستقل عبارتند از:
- ارزیابی و بررسی دفاتر مودی توسط حسابرس مستقل به صورت قانونی
- بررسی درآمد درج شده در دفاتر حسابداری با درآمد واقعی شرکت
- بررسی مندرجات دفاتر حسابداری با اظهارنظر مودیان مسئول نگهداری دفاتر
- بررسی ترازنامه، سود و زیان شرکت و دفاتر حسابداری و مقایسه با هم
- مشخص کردن درآمد مشمول مالیات مودی بر اساس قانون و مقررات مالی
مهارت مورد نیاز برای انواع حسابرسی مستقل
مطمئنا برای انجام انواع حسابرسی مستقل، باید فرد دارای مهارت های مورد نیاز باشد. ارتباط کلامی، نوشتاری و … حسابرس مستقل باید در حد مطلوب باشد. وی می تواند آموزش دیده باشد تا بهتر بتواند ارتباط برقرار کند. نظم کاری یکی از مهارت هایی است که برای انجام امور مربوط به حسابرسی مستقل بسیار مورد نیاز است. علاوه بر این باید حسابرس مهارت کافی در مورد انجام وظایف خود داشته باشد. وی باید بتواند از نرم افزارهای حسابداری در این زمینه کمک بگیرد تا سرعت بیشتری برای ارزیابی و بررسی امور مالی داشته باشد.
تفاوت حسابرسی مستقل با حسابداری
با توجه به مطالب ذکر شده در مورد انواع حسابرسی مستقل، حتما به تفاوت این دو تا حدودی پی برده اید. باید گفت که حسابرسی و حسابداری به عنوان دو رکن اصلی یک سازمان با هم در ارتباط هستند. بدون وجود حسابرسی نمی توان از درستی اسناد مالی اطمینان کسب کرد. یکی از تفاوت های این دو در این است که حسابداری توسط کارکنان داخلی انجام می شود؛ اما حسابرسی اغلب توسط یک شخص مستقل از شرکت و در پایان دوره مالی، انجام می گردد.
حسابدار باید یک فعالیت مستمر و همیشگی در شرکت در زمینه ارائه اسناد مالی داشته باشد، حال آنکه حسابرس نیازی به استقرار همیشگی در شرکت را ندارد و به صورت مستقل در یک مقطع زمانی مشخص، امور مورد نظر را انجام می دهد. به همین دلیل این دو مفهوم با هم در ارتباط هستند؛ اما دارای تفاوت هایی نیز با یکدیگر هستند. با توجه به انواع حسابرسی مستقل، می توان به تفاوت آن با حسابداری ذکر کرد.
کلام آخر
به منظور بررسی انواع حسابرسی مستقل، در مقاله پیش رو نکاتی را ذکر کردیم. شما با مطالعه آن به این موضوع پی بردید که حسابرس کیست و حسابرسی مستقل به چه منظور انجام می شود. طبیعتا به منظور اطلاع از درستی گزارشات مالی یک شرکت، باید اسناد آن توسط حسابرسی مستقل از شرکت بررسی شوند. تسلط بر حسابداری و نرم افزارهای آن مانند نرم افزار سپیدار، می تواند به شخص حسابرس مستقل در این راستا کمک شایانی کند و موجب موفقیت بیشتر وی شود.
دیدگاهتان را بنویسید